StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA OTOK |

ŠESNAEST AUTORA Članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ponosno otvorili svoju petu ovogodišnju izložbu "Crno bijelo"

Piše Bruno Lucić
11. prosinca 2020. - 17:35
Članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (DULU) otvorili su u Galeriji Otok izložbu ”Crno bijelo”. Peta je ovo izložba Udruge u ovoj godini i na njoj autori u crnoj, bijeloj i sivoj boji obrađuju različite teme.

Postav okuplja 16 autora: Anto Violić, Diana Rajić, Josipa Vlašić, Loren Ligorio, Sunčana Barbarić, Miroslav Stamatović, Nino Dubčić, Mirica Dubčić, Marijana Hure, Zvonimir Roko, Vedran Grabovac, Mišo Baričević, Robert Kralj, Marijan Fragić, Luce Đuraš i Valter Kožul. Potonji, koji je i predsjednik Udruge, naveo je kako je došlo do izložbe.

- Prije godinu dana Art radionica Lazareti objavila je poziv u sklopu projekta „Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima“ na koji smo se javili i predložili izložbu Udruge. Prijedlog je usvojen i brzo smo se s kolegama iz ARL dogovorili da izložba bude u drugom dijelu godine. Izložbu na ovu temu smo dogovorili prije nego smo aplicirali na ovaj poziv i ona bi bila realizirana u ovoj ili idućoj godini sigurno. Nekako nam se činilo da bi bila prikladna za prostor ARL, što smo im predložili i što je prihvaćeno na obostrano zadovoljstvo. Tema je osmišljena na sastanku našeg upravnog odbora kao i sve teme naših izložbi, a nastavak je tematskih izložbi određenih bojom. S obzirom da smo boju kao odrednicu radova na izložbama koristili već pet puta, tematika izložbi razvijat će se u drugim smjerovima, ali svakako nastavljamo s tematskim izložbama, objasnio je Kožul dodavši kako je od predloženih 40, izabrano 25 radova.

Ocijenio je kako je riječ o jednoj od boljih izložbi Udruge.

- Radovi su u format 80x100 centimetara i odlično su se uklopili u prostor galerije. Jako smo zadovoljni izložbom i ponosni na članove koji su kvalitetnim radovima posjetiteljima svakako ponudili ugodne trenutke koje će osjetiti kad posjete izložbu, istaknuo je predsjednik DULU-a te prokomentirao odnosno sumirao aktivnosti Udruge tijekom godine na izmaku:

- Čitava godina je konfuzna i određena pandemijom, ali smo se zalaganjem i upornošću naših članova uspjeli otrgnuti iz tih problema i napraviti dobrih pet izložbi. U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama organizirali smo dvije likovne kolonije i dvije izložbe radova s tih kolonija, dok smo ostale izložbe ostvarili u suradnji s udrugom Festa, Maticom iseljenika, Državnim arhivom u Dubrovniku i ovu zadnju ovogodišnju realiziramo s Art radionicom Lazareti. Nama će godina ostati zapisana i po nagradi koju je udruga osvojila na Hrvatskom saboru kulture kao najbolja likovna udruga u Hrvatskoj. Godina je teška, nosi krizu, a u krizi kultura uvijek prva strada. Nadamo se da ćemo osigurati nekakve financije za rad u idućoj godini jer bismo željeli barem održati ovaj ritam izlaganja, no to će biti vrlo teško. Trenutno smo u fazi osmišljavanja tema za izložbe u idućoj godini i pripremamo izložbu za Festu od našeg parca, najavio je Kožul te pozvao sugrađane da pogledaju u radove članova DULU u Galeriji Otok.

Izložba koja je ostvarena u suradnji DULU-a i ARL-a ostaje otvorena do 23. prosinca i može se pogledati od ponedjeljka do petka između 11 i 17, te subotom između 11 i 13 sati.
23. travanj 2024 23:34