StoryEditorOCM
KulturaPALAČA SPONZA

Sedam umjetnika otvorilo izložbu "Susret", riječ je o djelima koja progovaraju o susretu koji mijenja sve, o susretu s Bogom

Piše Bruno Lucić
5. travnja 2022. - 22:21
Slijeva: Katja Bakija, Christian Legentil, Marija Paparella Legentil, Iris Lobaš Kukavičić, Miranda Rako Kuzmanić, Ivana Jovanović Trostmann, Nevenka Curić s unukom Matejom, Stijepo Gleđ Markos i Berta MilošBožo Radić/Cropix

U atriju palače Sponza otvorena je izložba te priređen prigodni popratni program pod nazivom "Susret". Riječ je o zajedničkoj izložbi na kojoj svoja djela izlažu Berta Miloš, Nevenka Curić, Miranda Rako Kuzmanić, Marija Paparella Legentil, Christian Legentil, Iris Lobaš Kukavičić i Ivana Jovanović Trostmann. Okupljene je pozdravila moderatorica večeri Marija Đurović koja je istaknula kako izložena djela progovaraju "o susretu koji mijenja sve, o susretu s Bogom". Posebno je zahvalila Lei Đurović Ruso na postavu izložbe, a zahvale su bile upućene Pavi Gledj zbog velikog doprinosa u ostvarenju izložbe, ali i sponzorima: Lučkoj upravi Dubrovnik, Marini Sršen, Ani Čagalj i Svjetlani Antunici.

image
Božo Radić/Cropix

Isusovac, pater Vinko Maslać, govorio je o ulozi majke, o ulozi Isusove majke Marije, a kazao je kako znatiželjnici koji gledaju izložene slike doživljavaju "susret sa Stvoriteljem i Njegovom majkom" te je poručio kako i sami vjernici vape za Gospodinom želeći da ih ne napušta dok nose svoje križeve. Katedralni župnik don Marin Lučić sve izložene slike povezao je s biblijskim likom Petra Šimuna podsjetivši na njegov susret s Gospodinom u Galileji.

- Niti jedan susret ne bi imao smisla da nema susreta s Isusom u uskrsnuću, poručio je, između ostalog, Lučić.

image

Pater Vinko Maslać

Božo Radić/Cropix

Otvarajući izložbu, izvanredna profesorica i doktorica znanosti Katja Bakija osvrnula se na izložena djela.

- U susretu s umjetničkim djelima, čovječanstvo svih vremena – također i današnje očekuje da bude obasjano na vlastitom putu i u vlastitom životu. Ova izložba okupila je sedam umjetnika, a njihove radove objedinjuje kršćanski pogled i zajednički nazivnik i ime izložbe – Susret. Susret kao mjesto vjere, prepoznavanja, duhovnosti i ljepote, promišljanja i propitivanja sastanka s Bogom, susreta je kao prostora ogledanja u svom osobnom odrazu, ostvarenja vlastite slike. Religioznost ovih slika nije jednostavno sadržajni element nego prije svega način i vizura razumijevanja svijeta i čovjeka u tom svijetu, izjavila je Bakija te nastavila:

image

Na otvaranje je došao i dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović (u sredini)

Božo Radić/Cropix
image

D

Božo Radić/Cropix

- Svaki od predstavljenih umjetnika svoju vizuru duhovnosti, svoj susret s Bogom interpretira na svoj način, svojim doživljajem i umjetničkim izrazom. Svjedočimo tako u ostvarenju Marije Paparelle Legentil trenutku tišine u susretu s Isusom u masliniku, gotovo nadrealističkoj atmosferi prepoznavanja križa kroz krošnju/listove stabala, dok umjetnik Christian Legentil Krista na svom platnu vidi kao ribara koji nas lovi u mrežu svoje ljubavi. Iris Lobaš Kukavičić slika trenutak susreta Isusa i Marije pod križem usmjerena na patnju majke prema sudbini sina. U ostvarenju Berte Miloš krv koja kaplje iz Kristove krune u obliku je križa i simbolizira veliku patnju koja nas vodi u nebo i prostor slobode. Ivana Jovanović Trostmann nudi svoj susret s Isusom koji je njena velika inspiracija što doživljava osobno, više intimistički nego kulturološki. Nevenka Curić fokusira se na križ kao simbol patnje i iskupljenja, a Miranda Rako Kuzmanić na svojim platnima susret s Kristom ostvaruje u miru, radosti i toplini mediteranskim sunce okupanih crkvica, kazala je Bakija.

image

Katja Bakija

Božo Radić/Cropix

Pročitavši po jednu pjesmu, literarno su program uveličali Luka Ruso, Paula Đurović i Anamarija Borić, a Marinka Ulaga, inače magistra ukrajinskog jezika i književnosti, pročitala je pjesmu na ukrajinskom jeziku dok je hrvatski prijevod pročitao Maro Krstulović. Glazbeno je otvaranje popratio Stijepo Gleđ Markos.

26. travanj 2024 11:42