StoryEditorOCM

Retrospektivna izložba Josipa Trostmanna pod nazivom „Vatrena paleta Pinove jeseni“

Piše dv
7. lipnja 2023. - 11:05

Retrospektivna izložba Josipa Trostmanna pod nazivom „Vatrena paleta Pinove jeseni“ bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak, 13. lipnja u 20 sati.

Izložbom će se obilježiti čak šezdeset godina njegova stvaralaštva, a bit će izloženo gotovo osamdeset djela. U zasebnom prostoru predstavit će se radovi umjetnikovih učenika čime će se obilježiti Trostmannov dugogodišnji pedagoški rad. Predstavit će se i bogata dokumentacija iz života umjetnika, kao i video s intervjuom umjetnika o njegovom likovnom stvaralaštvu. Izložba će prikazati njegov stvaralački put od šezdesetih godina do danas.

Kustosica izložbe je kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik Andrea Batić, koja za Trostamnnov rad u izložbenom katalogu između ostaloga zapisuje: „Tematika je Trostmannova slikarstva krajolik koji ga okružuje i sraslost sa svime što mediteransko podneblje čini prepoznatljivim. Njegov likovni opus određuju motivi dubrovačke kamene arhitekture, i to ponajviše gradskih zidina, dalmatinske flore i faune, dvorišta, perivoji, tarace, odrine i sjenice te motivi mrtve prirode; naizgled uobičajeni slikarski motivi koji majstorstvom slikara, finom kolorističkom gamom i suptilnošću izraza postaju remek-djela stvarana toplinom i strašću iznimnoga stvaralačkog osjetila slikara, iskonskog Mediteranca. Pojedine motive svojega čudesnog kolorističkog sklopa i zavičajnog prostora - ugodu sunca, plavetnilo mora, palme na vjetru - koje promiče u autentično znakovlje naše likovne umjetnosti, nije moguće tretirati neposredno bez prisnog udjela složenih asocijativnih slojeva koje čine povijest, tradicija, filozofija, mašta i bezgranično duboka poetika ljudskoga življenja. Osim što ostaje ustrajan u svojim motivima, bitna odrednica Trostmannovih radova jest unošenje obilja svjetlosti u svako djelo. I u tome ustraje već punih šezdeset godina neumornog slikarskog rada.“

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 23. srpnja 2023.

26. travanj 2024 13:04