StoryEditorOCM
KulturaATRIJ PALAČE SPONZA

"Snoviđenja" Mirsade Baljić u znaku broja 50

20. svibnja 2017. - 04:17

Pod nazivom "Snoviđenje" u atriju renesansne palače Sponza otvorena je izložba slika bosanskohercegovačke slikarice Mirsade Baljić koaj živi i radi u Sarajevu. Otvorenje je proteklo uz zvuke Shopenove glazbe koju su na glasoviru izvele Naira Asatrian i Viktorija Bekić, ali i u znaku broja 50.

Naime, riječ je o 50 po redu izložbi ove umjetnice na kojoj je, da simbolika bude potpuna, izloženo točno 50 slika s prepoznatljivim, većinom floralnim motivima u akvarelu, kao dominantnoj slikarskoj tehnici. Baljić je čest gost Dubrovnika i njezine izložbe uvijek privuku ljubitelje likovne umjetnosti, a tako je bilo i u petak uvečer.

O njezinim je slikama u katalogu izložbe zabilježen i osvrt Lucije Orešić koja je, recimo i to, otvorila prošlu Mirsadinu izloižbu, također u Sponzi: "Mirsada Baljić ima posebnu komunikaciju i doživljaj cvijeća i to je jedan jedinstven svijet i likivni izričaj. Njeno cvijeće je lijepo ali i ne puka dekoracija,..emocije nam prenosi lakoćom čovjeka punog spoznaja i iskustva i to emotivnog i slikarskog. Svoj likovni doživljaj Mirsada većinom izriče akvarelom, tehnikom pigmenta i vode koja je jednostavna u elementima a postaje iznimno zahtijevna u izvedbi  i od autora traži iznimnu vještinu u kontroli oblikovanja samovoljnih vodenih kapi".  
 

16. travanj 2024 11:44