StoryEditorOCM
KulturaLinđov poklon koncert gradu za svjetski dan glazbe

Prva palica ‘zvonke radosti‘, maestro Siniša Leopold ravnat će velikim Linđovim koncertom: "Slijedi nam koncertni spektakl, jedva čekam!"

Piše Lorita Vierda
16. lipnja 2022. - 07:26
Maestro Siniša Leopold, šef tamburaškog orkestra HRT-a dirigirat će velikim Linđovim koncertom za SVjetski dan glazbeBožo Radić/cropix/

Već petu godinu zaredom Folklorni ansambl Linđo poklanja svome Gradu veliki koncert ljeta povodom Svjetskog dana glazbe. Uza sve događaje, koncerte i posvetu što Svjetskom dan glazbe, što prvom danu ljeta, 21. lipnja obično je prebukiran, pa se Linđo svake godine trudi oko tog datuma pokazati svojoj vjernoj publici i onoj koja će to tek postati, tko je, što je i kakav je naš omiljeni, cijenjeni i obožavani Folklorni ansambl čija glazbena sekcija oduševljava iz godine u godinu.

image

Maestro Siniša Leopold, šef tamburaškog orkestra HRT-a dirigirat će velikim Linđovim koncertom za SVjetski dan glazbe

Božo Radić/cropix/

Svirača i pjevača svake je godine sve više, mješovita klapa, muška klapa, ženska klapa FA Linđo koje su, iako odvojena grupa za sebe, pod nazivom slavnog Linđa uvijek gosti na svim Linđovim koncertima, nove mlade snage i ove godine jedno podizanje na još višu razinu - sve će se odvijati pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda. Slavni pedagog, maestro, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a, s nebrojenim glazbenim nagradama na svojim policama stigao je u Grad kako bi svakodnevno održavao probe s Linđovcima u Lazaretima za veliki koncert zakazan za 22. lipnja.

Velikom koncertu vesele se svi, posebno izvođači, jer će im maestro Leopold 'skratiti muke' kad je u pitanju dirigiranje.

-Kako je Linđo vremenski počeo pomalo rasti i s kvalitetom orkestra i s pjevačkim spektrom, tu su nam mješovita i muška klapa i naše Linđovke, naša ženska klapa koje su gosti na svakom našem značajnijem koncertu, a ipak su grupa za sebe iako nose ime Linđa. Ove godine smo htjeli sve podići na jednu veću razinu. Dosad je uvijek netko od nas morao davati znakove za početak orkestra, a naš dragi Siniša je u ovome svijetu među najboljima u Hrvatskoj i šire, pa smo ga rado pozvali." - priča nam Linđov voditelj glazbe Enes Omerčahić.

image

Enes Omerčahić, voditelj glazbe FA Linđo

Božo Radić/cropix/

Maestro Leopold možda je i najpoznatiji je po čuvenoj rečenici 'glazba je zvonka radost' koju taj čovjek zaista živi i koja se neumorno već dugi niz godina s pravom koristi u najavama koncerata, osobito onima koje i sam vodi s Tamburaškim orkestrom HRT-a, no kao zaljubljenik u glazbu i umjetnost općenito, s ogromnim i neprocjenjivim iskustvom te urođenom pedagoškom crtom, maestro Leopold poziv Linđa nije mogao odbiti.

image

Maestro Siniša Leopold, šef tamburaškog orkestra HRT-a dirigirat će velikim Linđovim koncertom za SVjetski dan glazbe

Božo Radić/cropix/

-Kako odbiti jedan ovakav poziv dragih ljudi iz Linđa? Veliko mi je zadovoljstvo raditi s njima i pripremati koncert, već nekoliko dana upoznavam pjevače i svirače ansambla i cilj nam je da tu ljestvicu koncerta pokušamo izgurati što više u tom smislu, da uživamo u tome, da budemo interesantni i publici i da se potrudimo da odabirom repertoara pokrijemo veći dio Hrvatske, što je dio kuriozuma ovog koncerta. Naime, svirači i pjevači iz ovog dijela lijepe naše zasvirat će pjesme i narodne plesove primjerice Slavonije, Baranje, Međimurja, Podravine, i tako dalje, i repertoar će biti izuzetno zanimljiv."

Nema toga što maestro Leopold nije prošao, proživio i doživio kroz život što se tiče glazbe, a ovakvi koncerti, s društvom kojeg dobro zna po dobru glasu ali i s kojim se tek glazbeno usklađuje i upoznaje, ipak mu i dalje predstavlja novi izazov.

image

Maestro Siniša Leopold, šef tamburaškog orkestra HRT-a dirigirat će velikim Linđovim koncertom za SVjetski dan glazbe

Božo Radić/cropix/

-Ovakav izazov je jedna stvar koja te zagolica, uzbudi, natjera te na neka nova razmišljanja, u tom smislu je veliki poticaj. Nije novost dirigirati i nešto govoriti pred njima, ali nova je to situacija, novi grad. I moram ovdje obavezno pohvaliti Dubrovnik, ne mogu se nadiviti toj ljepoti, mislim da se grad mora još više istaknuti kao jedan svjetski brend jer budimo iskreni, on to zaista i jest. Lijepo mi je ovdje, a znam da će biti i obostrano korisno, uživat ćemo u ovoj priči."

 

25. travanj 2024 17:44