StoryEditor
KulturaDRUŠTVO DUBROVAČKIH PISACA

PROROČICA Slavka Jurić predstavila svoju prvu zbirku pjesama

Piše PSD.
26. kolovoza 2019. - 23:30

Flautistica i članica Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slavka Jurić predstavila je u Saloči od zrcala zbirku pjesama „Proročica“. Pored autorice, o zbirci je govorila urednica knjige Mariela Marković koja je navela kako je i jedna od urednica u Društvu dubrovačkih pisaca u čijoj je nakladi ova knjiga ugledala svjetlost dana. Ilustracije za knjigu potpisuje Matea Šabić Sabljić, a dizajn i tehničku opremu Vinko Rožić.

Marković je otkrila kako joj je predsjednik Društva, Boris Njavro, dao slobodu da osluškuje i promatra pojavljuju li se neka nova lica na ženskoj književnoj sceni. Istaknula je kako se radi o jednoj prekrasnoj maloj zbirci koja pored toga i lijepo izgleda i koja je podijeljena u četiri ciklusa. Rekla je i par biografskih crtica u autorici koja je inače rođena na Hvaru i koja je i prije objavljivala svoje radove i knjige, ali joj je ovo prva pjesnička zbirka.

Jurić je kazala kako je 2003. za jednu svoju priču osvojila II. nagradu na natječaju Židovske općine u Zagrebu. Osvojila je I. nagradu javivši se jednim svojim uratkom na natječaj u Velikoj Gorici, a prva nagrada bila je objavljivanje knjige. Objasnila je flautistica da – „kad izađeš u javnost sa zbirkom poezije to je nešto najintimnije“. Jedan kolega joj je komentirao kako bi jednu pjesmu uglazbio, ali da bi trebala još nešto dodati što je autorica odbila jer za nju je „poezija pretapanje misli i emocija“.

Na jednom predstavljanju joj je prijateljica rekla da se iz njezinih pjesama vidi kako se bavi glazbom, dok je Marković, a što je vrlo zanimljivo, ustvrdila suprotno. Iako je pojasnila kako po prezimenu vjerojatno ima bosansko podrijetlo, Jurić jako zanimaju Grci, posebno stari Grci koji su u 4. stoljeću poslije Krista došli na Hvar. Puno je istraživala židovstvo pa se vratila na bavljenje kršćanskim temama, zanima je filozofija, a uvijek je iznova inspirira knjiga o antičkim mitovima.

U šali je dodala kako slijedi razdoblje kad neće imati puno vremena pa će se prebaciti na haiku, a otkrila je kako u ladici ima roman o jednom skladatelju. No, zasad s tim ne bi izlazila u javnost jer se želi konzultirati s nekim tko bi joj mogao pomoći oko romana, pogledati tekst i dati joj sugestije i smjernice.

Stihove iz zbirke čitala je Tajana Martić, a glazbeno je večer obogatila sama autorica na flauti kao i Nena Ćorak na klaviru. bLu
 

#DUBROVAČKE KNJIŽNICE#DRUŠTVO DUBROVAČKIH PISACA#SLAVKA JURIĆ
loading...

Izdvojeno

05. srpanj 2020 12:57