StoryEditorOCM
KulturaU tvrđavi Revelin

Profesionalci i učenici zajedno na koncertnom podiju: Čast nastupa s Orkestrom nestala je zbog brojnosti solista različitih uzrasta i izvedbenih dosega

Piše Sanja Dražić
29. ožujka 2024. - 11:11

Učenici u hrvatskim glazbenim školama nemaju priliku nastupati s orkestrom. Mnogi ni za vrijeme studentskih dana, niti s nekim studentskim orkestrom ili ansamblom. Dakle, Dubrovnik je po tome poseban i na to treba biti ponosan. Ali, treba zadržati dostojanstvo tog običaja koji je godinama značio jedan, najviše dva koncerta ali s malim brojem učenika. “Najbolji od najboljih” i to prvenstveno srednjoškolci! Stoga je lako zaključili da brojka od trideset i jednog solista (31!) u 2024.godini unosi sumnju u visoki kriterij kakav se traži za ovaj nastup. Jer, priznat ćete, toliko izuzetnih učenika ne bi pronašli ni u puno, puno većoj sredini nego što je Dubrovnik.

Medvjeđa usluga

Recimo kako na ovim trima večerima nije šansu imala cijela škola - nije bilo svirača gitarskog i klavirskog odjela (u Revelinu, naime, nema klavira). A da ga ima, broj izvođača mogao je biti još veći!

Šarolikost je vladala i u izboru programa. Pored ambicioznog stavka nekog teškog koncerta, nalazile su se jednostavne skladbe od dva, tri minuta. Onaj dio publike koji tek stječe iskustva ne može ni zamisliti kakvi su vrhunski glazbeni doživljaji nekad bili koncerti učenika s Orkestrom. O njima se pričalo, a prethodile su im stroge audicije. Ove godine je napravljena medvjeđa usluga i onima koji se ističu posebnom kvalitetom kao i onima kojima na ovakvom koncertu i nije mjesto.

Prostor nam ne dozvoljava nabrojiti sve skladbe s programa koje su izvodili učenici uzrasta od drugog razreda osnovne glazbene škole do mature. Nabrojit ćemo samo izvođače, razred koji pohađaju i njihove nastavnike. I svima iskreno čestitati jer iza svega stoji veliki pa i dugogodišnji trud i pedagoga i učenika.

Prvo gudači i to violinisti. Iz klase nastavnice Dore Kamber nastupile su Dorotea Bagović, 5.ogš, Karmen Begić, 4.sgš, Marta Ćatić, 3.sgš i Paula Ćatić, 6.ogš. Iz klase nastavnice Anis Končić Neša Kosović, 2.ogš i Eva Baletić, 1.sgš.

Čuli smo osam violončelista. Iz klase nastavnice Vande Đanić svirali su Đive Ćatić, 1.sgš, Marta Kekez, 4.sgš, Lovro Marković, 2.sgš i Iva Nodilo, 3.sgš. Iz klase nastavnice Nastasje Palčok Lena Eva Crnjak, 5.ogš i Elza Filipović, 4.sgš. a iz klase nastavnice Ani Stjepanović Čavlina učenice Ema Tonković, 1.sgš i Bruna Butigan, 2.sgš. Čuli smo i jednog kontrabasistu. Bio je to Ivano Urljević, 5.ogš iz klase nastavnika Danijela Begića.

Prelazimo na puhače, prvo flaute, one su bile najbrojnije. Iz klase nastavnice Đive Kušelj to su bile Tea Bratoš, 4.ogš, Mia Vranješ, 4.ogš, Lucija Lučić, 5.ogš, Klara Brčić, 3.sgš, Marija Ćatić, 3.ogš i Ana Burić, 4.sgš. Nastavnica Andrea Dizdar odabrala je dvije učenice, bile su to Laura Branka Gončin, 3.sgš i Luciana Benić, 2.sgš. Učenica Josipa Korda, 4.ogš, je iz klase nastavnice Slavke Jurić.

Slijede klarineti. Iz klase nastavnice Vedrane Dizdar bili su to Andrej Stipić, 6.ogš i Erika Kesovija, 4.ogš. Ostali puhački instrumenti imali su po jednog predstavnika. Rog je svirala Blanka Maria Franušić, 3.sgš, iz klase nastavnika Martina Hrćana, obou Brigita Režić, 4.ogš, iz klase nastavnice Tankice Miteve Mustapikj te trubač Matija Slomović, 1.sgš iz klase nastavnika Ivana Kušelja.

Odjel solo pjevanja predstavile su dvije sopranistice, Nevia Miloslavić, 2.sgš, iz klase nastavnice Dubravke Hilje i Nikoleta Ivanković, 2.sgš, iz klase nastavnice Diane Stanoš.

Nisu svi svirali s Orkestrom

Za kraj recimo kako je prvim i trećim koncertom ravnao Ivan Hut, a drugim Slobodan Begić. Završimo činjenicom da su među članovima DSO-a - kao i među nastavnicima solista - brojni bivši učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Svi su oni završili muzičke akademije, ali to ne znači da su svi svirali s Orkestrom dok su bili učenici. Jer, izuzetnih je malo. Tako je vazda bilo. I tako treba biti i dalje.

’Mladi za mlade’

Sva tri programa izvedena su i u jutarnjim satima na dan koncerta. Bile su to javne generalne prove edukativne naravi što je za svaku pohvalu. Tim jutarnjim nastupima prisustvovali su učenici Dubrovačke privatne gimnazije, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića i, što nas posebno veseli, osmaši iz OŠ Blato na Korčuli. Ožujak je “Mjesec mladih i DSO-a”. A s mladom publikom je ime dobilo dvostruki smisao!

27. srpanj 2024 03:05