StoryEditorOCM
KulturaCRTICE IZ POVIJESTI

Pročitajte zanimljivosti o Scattolinijevoj slici "Kruh svetog Antuna"

Piše fra Stipe Nosić
14. ožujka 2022. - 11:27

Slikar Scattolini na svečano ukrašenoj procesualnoj nosiljci za kip sv. Antuna na prvoj slici od četiri minijaturne scene, ulje na drvu, dim. 40x22 cm, prikazao je sv. Antuna kako na Stradunu ispred istočnih vrata crkve Male braće dijeli kruh potrebnima. Na slici je svetac koji u naručju drži dijete Isusa, a drugom ispruženom rukom dijeli kruh siromasima. Iznad scene je natpis s početkom molitve svecu: „Ecclesiam tuam, Deus, Beati Antonii”. Kompozicija s vratima crkve (Portal braće Petrović) upućuje na činjenicu da u toj crkvi pored oltara sv. Antuna postoji škrabica s natpisom „Kruh svetog Antuna”.

Riječ je o tradicionalnoj humanitarnoj franjevačkoj akciji koju njeguju gotovo sve franjevačke crkve po svijetu. Iz škrabice, u koju svoje novčane priloge ubacuju dobrotvori, dijele se darovi siromasima. Praksa se razvila iz poznate zgode o kojoj izvješćuju još i pobožni Cvjetići o sv. Antunu. Riječ je o čudesnom uskrsnuću jednog djeteta po zagovoru sv. Antuna. Majka toga djeteta, koje se nepažnjom ukućana utopilo u posudi vode, našavši ga malo poslije, zavjetovala se da će u čast sv. Antuna siromašnima podijeliti žita koje odgovara djetetovoj težini. Takav zavjet prozvan je po tom slučaju „pondus pueri“ (težina jednog djeteta). Po uzoru na taj zavjet koncem devetnaestog stoljeća, proširila se humanitarna akcija pod imenom „Kruh svetog Antuna“ najprije u Italiji a potom po čitavom svijetu, tako da su majke moleći svečev zagovor za svoje dijete darivale kruha za siromahe, onolike težine koliko im je težilo dijete. I Mala braća vrlo brzo su se uključila u taj projekt, te su od dobivenih sredstava dijelila kruh potrebnima koji su dolazili na njihova vrata.

Danas u crkvi kod svečevog oltara pored škrabice visi slika s natpisom „Kruh svetog Antuna“. Slika prikazuje sveca kako dijeli kruh siromasima. Na sliku je u posebnom okviru dodan i tekst, koji se sastoji od kratkog životopisa sv. Antuna i molitve njemu. Tu je i pripjevna pjesma na latinskom i hrvatskom jeziku („Si quaeris miracula” = Ako čuda tražiš) koju je ispjevao fra Giuliano da Spira 1233. godine. Slika i tekstovi su tu kako bi one koji daju milodare u „Kruh svetog Antuna“ upoznali sa svecem, pomogli im u molitvi i ohrabrili u jačanju socijalne osjetljivosti. Franjevci Male braće nekad su pripremali jelo za siromašne, a danas od darova dobročinitelja pomažu potrebnim pojedincima i obiteljima. Osim toga sudjeluju u različitim drugim humanitarnim akcijama.

 

 

30. travanj 2024 22:04