StoryEditor
KulturaORLANDOVA GODINA: PRIKLJUČILA SE I HRVATSKA POŠTA

Prigodna dopisnica s likom Orlanda

Piše dv
22. svibnja 2019. - 15:03
U sklopu obilježavanja Orlandove godine HP-Hrvatska pošta d.d. izdala je prigodnu dopisnicu s likom Orlanda. Riječ je o 107. prigodnoj dopisnici u ediciji Hrvatske pošte koja nosi naziv „600. obljetnica Orlandova stupa u Dubrovniku“.
Inicijativa za izradom poštanske dopisnice pokrenuta je od strane dubrovačkih i zagrebačkih filatelista, a projekt je realiziran suradnjom Turističke zajednice grada Dubrovnika, Grada Dubrovnika i Hrvatske pošte.

Prigodna Orlandova dopisnica bit će jednako zanimljiva filatelistima i široj javnosti, a dostupna je u središnjem poštanskom uredu u Vukovarskoj, u uredu u Ulici Miljenka Bratoša („Pošta Lapad“), poštanskom uredu u Ulici Marka Marojice (preko puta Studentskog doma), u Gružu u uredu na Obali pape Ivana Pavla II, u Širokoj ulici te u Općoj bolnici Dubrovnik.

Za razliku od redovitih dopisnica, prigodna dopisnica na svojoj lijevoj strani ima ilustraciju čime se želi naglasiti njena važnost; njena naklada je određena i konačna. Dopisnice inače spadaju, filatelistički gledano, u grupu tzv. poštanskih cjelina – službeno odobrenu pismovnu pošiljku s otisnutom oznakom plaćene poštarine, logotipom, znakom ili tekstom.

Iz gradske uprave Dubrovnika podsjećaju kako je u okviru brojnih promotivnih aktivnosti Orlandove godine tvornica „Kraš“, prema ideji autorice Nikoline Farčić, izradila posebno dizajniranu čokoladicu „Orlando – Dubrovački lakat čokolade“, a ista je izdana u okviru kolekcije originalnih dubrovačkih suvenira Duvenir. Osim toga, jedan od zaštitnih znakova Dubrovnika za svoj 600. rođendan dobio je i prigodni istoimeni koktel Udruge barmena Dubrovnik kao i sladoled slastičarne Dolce Vita.
25. lipanj 2022 05:53