StoryEditorOCM
Kultura68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Predstavljene "Redateljske bilješke" Ivice Kunčevića

Piše Bruno Lucić Foto: Željko Tutnjević
11. kolovoza 2017. - 10:48

"Redateljske bilješke" naziv je knjige koju je u sklopu 68. Dubrovačkih ljetnih igara predstavio redatelj Ivica Kunčević. Uz njega, djelo su u atriju palače Sponza predstavili Željka Turčinović i Davor Mojaš, a glumci Mirej Stanić i Hrvoje Sebastijan čitali su ulomke iz knjige.

Okupljene je pozdravio v.d. intendanta Mladen Tarbuk rekavši kako se ne obilježava samo knjiga, već je cilj prisjetiti se i jednog bogatog opusa.

- Izvedbena umjetnost se rascvjeta i isti dan nestane, tim više je važnije pisati i napisati knjigu. Autor koristi ležeran stil, a knjiga se sastoji od niza anegdota i razmišljanja, kazao je Tarbuk.

Turčinović je dodala kako Kunčević svoju knjigu piše iz pozicije prakse. Naglasila je kako je on redatelj intuicije i emocije i kako se iz knjige iščitava golemo iskustvo. Kunčevića je nazvala velikim hrvatskim kazališnim redateljem i upravo zbog toga se ovaj naslov našao pred publikom.

Mojaš je u svom govoru istaknuo kako su "Redateljske bilješke" "intrigantno i poticajno kazališno štivo". Knjiga je podijeljena na pet dijelova: Grci, Shakespeare, Držić, Vojnović i Čehov. Riječ je o piscima na čijim je djelima Kunčević tijekom svoje karijere najviše radio kao redatelj.

Kunčević je otkrio kako je knjiga skup redateljskih promišljanja, nevolja, rješenja nastalih prije samog početka proba kada je "redatelj sam s autorom".

- Pisajući ove bilješke spontano sam ispisao portrete neke od naših velikih glumaca, kazao je Kunčević te su potom pročitana njegova zapažanja o Milki Podrug Kokotović i Mišu Martinoviću.

Redatelj je na kraju večeri pročitao posljednjih "pet rečenica" svoje knjige.

19. travanj 2024 16:15