StoryEditorOCM
KulturaMATICA HRVATSKA

Predstavljena slikovnica o znamenitom graditelju Dubrovnika: ‘Djela Paskoja Miličevića vidimo svaki dan, iza sebe ostavio je nešto neuništivo!‘

Piše Bruno Lucić
30. siječnja 2024. - 18:53

U sklopu Feste sv. Vlaha u Saloči od zrcala predstavljeno je novo izdanje dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, a riječ je o slikovnici "Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika" Slavice Stojan koja je objavljena u matičinoj biblioteci Cvijeta.

Uz autoricu, izdanje su predstavili predsjednica dubrovačkog ogranka Matice Ivana Grkeš te ilustrator Joško Marušić.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Slikovnica donosi priču o životu i djelu znamenitog dubrovačkog inženjera i graditelja Paskoja Miličevića. Na djeci primjeren način (8 do 14 godina) protumačeno je kako su se u Dubrovniku podizale zidine i tvrđave, kako je nastao lukobran Kaše, kako je inženjer ukrotio izvor rijeke Omble te iskoristio snagu njezinih voda da pokrenu niz mlinova i stupa koje je koristila tada vrlo važna za gospodarstvo države tekstilna manufaktura.

- Cilj rada sa slikovnicama jest da odgajamo nove generacije, a da starije učimo kako odgajati mlađe kako voljeti Grad i kako naučiti više o našim najvažnijim velikanima prije nego što dođu u školu ili na fakultet. Biblioteka "Cvijeta" je naše remek-djelo jer smo uspjeli dubrovačke velikane poput Getaldića, Boškovića, Držića te Miličevića predstaviti svima i prikazati na zanimljiv način najmlađima ali i starijima kako bi ostao trajan zapis o dubrovačkoj povijesti. Ovo je slikovnica o čovjeku čija djela možemo vidjeti svaki dan, čovjeku koji je ostavio nešto neuništivo. Ono što je izgradio, ostalo je netaknuto i na ponos svih nas. Slavica Stojan neumornim radom ostvaruje svoje slikovnice, a u pripremi ih ima još... Dogovorili smo da, dokle god bude mogla, napravi barem jednu godišnje. S druge strane, Joško Marušić je izuzetno poznati televizijski autor, strip majstor, producent, sveučilišni profesor, ilustrator, uvodno je rekla Grkeš.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Stojan je na početku svog obraćanja napomenula kako se inženjeri spominju još od davnina. Riječ ‘inženjerstvo‘ dolazi od latinske riječi ingenium, što znači osobita snaga duha, pametni izum...

- Za inženjere koji na najbolji mogući način predstavljaju svoju struku, a takvi su u većini, kaže se da su inteligentni, razboriti, genijalni, često vrlo duhoviti, a rekla bih da su ‘klikeraši‘... Dubrovnik se nikad nije prestao graditi: od vremena Paskoja Miličevića pa do danas. Ne trebamo preuveličavati ulogu povijesti u našim životima, ona zna biti nepravedna, zna biti zaboravna... Povijest često zaboravlja važne ljude, autore velikih djela, a sjeti se onih koji su manji važni. Znamo li tko je graditelj Kineskog zida? Tko je gradio egipatske piramide? Tko je napravio rimski Koloseum? Znamo da je car Vespazijan pokrenuo njegovu gradnju, ali ne znamo projektanta! Tko je projektant Mosta dr. Franja Tuđmana, a tko projektant Pelješkog mosta? Kako znamo za Paskoja Miličevića? Znamo zahvaljujući jako dobroj i pomnoj dubrovačkoj administraciji, administraciji jedne jako razvijene male države, Dubrovačke Republike, koja je od najranijih vremena ulagala u administraciju i zapisivala sve što se događalo. Bez obzira što je živio u 15. stoljeću, imamo relativno dovoljan broj podataka za priču o Miličeviću koja je ovako romaneskno ispričana, ali na temelju činjenica iz njegovog života. Slikovnica donosi što je sve izgradio, projektirao u Gradu i kako je to činio.

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Zanimljivo je da se u priručnicima navodi da je jedna od njegovih najznačajnijih djela palača Sponza. Sponza je palača skromnih dimenzija, malih gabarita, njezina veličanstvenost je u tome što je u malom prostoru bilo smješteno jako puno sadržaja, ali zaboravlja se da je Miličević izgradio valobran Kaše... Dakle, gradio je u moru, u morskim dubinama, što je nama i danas izaziva divljenje... Ilustrator ove slikovnice izuzetni je poznavatelj prostora, on jako dobro poznaje građevinske procese, građevinske atmosfere, a ono što nas u knjizi najviše prikuje upravo je atmosfera... Marušić je vrsni crtač stripa, animiranog filma, sjajni karikaturist koji crtež obogaćuje, oplemenjuje vrlo plemenitim, duhovitim slikovnicama i u tome je draž ove slikovnice. Želim vam da uživate u njoj! - poručila je Stojan.

Marušić je na vrlo duhovit i energičan način najmlađima, kojih je bilo u publici, ispričao zanimljive crtice iz svog života, svog odrastanja i o načinu rada.

image

Joško Marušić

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Cijeli život radim za djecu, ilustrirao sam puno knjiga, puno knjiga iz lektire, cijeli život pitao sam se kako raditi za djecu... Uvijek sam htio biti najbolji i to preporučujem i vama, a ako hoćete biti najbolji, ne dajte se navući na tanki led ako je netko bolji od vas, nego napravite nešto na svoj način! Tako je to bilo u povijesti umjetnosti, umjetnici su neprestano otkrivali ono u čemu su dobri. Ja to radim cijeli život, radio sam na svoj način i išao svojim putem, postigao velike uspjehe upravo zato što znam kako nešto napraviti drugačije. Tako je nastala i ova knjiga koja je izvrsna! Cijeli život je mašta, život ne postoji kao stvarna činjenica, onakav je kakvog ga doživljavamo, izjavio je Marušić ispričavši kako je slikovnicu o Paskoju Miličeviću ilustrirao po uzoru na slikovnicu "Kristofor Kolumbo", koju je jednom dobio za Božić a koju je ilustrirao čuveni slikar i grafičar Vladimir Kirin.

26. travanj 2024 13:57