StoryEditorOCM
KulturaGRAD OD RIJEČI

Predstavljena ‘Pisma iz vječnosti‘ Željka Andrijanića: Roman prvijenac s duhovnim elementima i sa skrivenom poezijom

Piše Bruno Lucić
12. listopada 2024. - 19:41

Nakon predavanja Ivana Viđena o povijesti dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, u sklopu kulturno-književnog festivala "Grad od riječi" održano je predstavljanje knjige "Pisma iz vječnosti" novinara Željka Andrijanića. Uz autora, knjigu su predstavili predsjednica dubrovačkog Ogranka Matice hrvatske Ivana Grkeš i docent na Fakultetu za medije i odnose s javnošću Sveučilišta u Dubrovniku, Đorđe Obradović. Najavljeni ravnatelj Srednje škole u Grudama, profesor Mladen Leko ispričao se zbog zdravstvenih razloga.

image
Marko Asić/Marko Asić

Grkeš je podsjetila na aktivnosti u sklopu Festivala tijekom tog dana. Ispričala je kako je dobila autorovu knjigu koja je stigla poštom, bio je to poklon Ogranku ali i njoj. Otkrila je kako se dio radnje romana odvija u Dubrovniku te je istaknula da je bila mišljenja da knjigu treba predstaviti u sklopu Festivala.

image
Marko Asić/Marko Asić

- Imala sam sreću i čast da i za neke ljude koji sjede ovdje budem u procesu kreiranju njihovih romana prvijenaca. Odlučila sam da kroz Maticu ili osobni angažman želim biti dostupna svima koji sebe na taj način žele izložiti. Drago mi je da možemo predstaviti jedan roman prvijenac i o njemu malo više govoriti, izjavila je Grkeš te navela par riječi o autoru koji se pisanjem, kako kaže, bavi cijeli život.

Komentirala je kako je roman biografski s duhovnim elementima, a moguće je naći puno zanimljivih razmišljanja jednog mladog čovjeka. Obradović je autoru bio profesor tijekom studentskih dana.

- Nikad u životu nisam predstavljao književno djelo, to nije moja struka, nisam kvalificiran, više puta sam se zahvalio kad bi me zvali... Ali, dijelim kabinet s Ivanom, rekla je da će govoriti o Mariji Jurić Zagorki dok ne pristanem pa sam pristao, naveo je Obradović.

image

Đorđe Obradović

Andrea Oberan

Rekao je da je blagodat raditi s mladim ljudima i plus biti za to plaćen. Dodao je kako se autor uvijek izdvajao, shvaćao je suštinu, a znao je razdvojiti novinarstvo od književnosti. Priznao je da je počeo plakati na 10 strani knjige i plakao do 265...

- Kad uzmete ovu knjigu, počnite čitati od 265 strane pa će vam život biti lijep! Kolega Andrijanić je sakrio poeziju u roman, prekrasne pjesme... Pretpostavljam da će jednog dana objaviti zbirku poezije, sad se vjerojatno srami. Zreo je za dosta toga, jako mi je drago što mi je bio student, bit će mi draže kad to krene zaokruživati... Ja bih sve to drukčije, a sve se ovo odnosi na mene, što znači da ne bi trebalo drukčije. Čestitam kolega Željko, jedva čekam zbirku poezije - poručio je Obradović dodavši kako mu se knjiga sviđa i kako ga potiče na plakanje.

image
Marko Asić/Marko Asić

Andrijanić je rekao da je ‘vagao‘. Htio je obići sve gradove koji se spominju u knjizi. Nakon Gruda i Mostara, logični izbor je bio Zagreb, ali je zaljubljen u Dubrovnik pa je odluka pala na Grad. Javio se najprije pročelnici za kulturu koja ga je uputila na Grkeš. Obradovića je upoznao na drugoj godini fakulteta, te je rekao kako je na pitak način objašnjavao stvari iz novinarstva.

- Knjigu sam počeo pisati 2006. Na papiru sam napisao priču na pet stranica o čovjeku koji se bavi novinarstvom, a događa mu se slom i odluči napustiti sve. Odlazi na otok i tad krenu izlaziti na vidjelo prljave stvari o njemu, rekao je Andrijanić.

image

Željko Andrijanić

Andrea Oberan

Kasnije se javio na natječaj za dopisnika Večernjeg lista, ali su ga vrlo brzo prebacili u Mostar. Maksimalno se davao, upoznavao je urednike, ali mu je glavni cilj bilo završiti knjigu. 2015. bila je prijelomna godina, tražio je izlaznu priču iz novinarstva, otvorio je kafić... Išao je kod psihijatra Marka Romića jer je htio izgraditi svog lika. Romić je autoru davao dijagnozu, a autor svom glavnom liku... 2017. nakon smrtnog slučaja, nakon što mu je preminula susjeda, u svega pet dana napisao je dosta stranica knjige, a lik Lucije napisan je po stvarnoj osobi, susjedi koja je umrla upravo početkom 2017. Krajem 2022. je knjigu privodio kraju. Kazao je kako je i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić plakao čitajući knjigu, a prva naklada bila je 500 komada... Pisao je knjigu 17 godina, a zahvalio je svima koji su došli te svima koji će pročitati roman.

12. listopad 2024 20:24