StoryEditorOCM
Kultura68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA NAGRADA ORLANDO - 40 GODINA Jošku Juvančiću Jupi uručen Grand Prix za izniman doprinos Igrama

Piše bLu Foto: Nikša Duper /HANZA MEDIA
25. kolovoza 2017. - 01:21

Prilikom promocije monografije "Nagrada Orlando - 40 godina" redatelju Jošku Juvančiću Jupi za izniman ukupan doprinos programu Dubrovačkih ljetnih igara uručena je posebna nagrada - Grand Prix Orlando. Vidno dirnut ovim priznanjem, Juvančić je zahvalio svima koji su tijekom toliko godina surađivali s njim naglasivši kako bez njih ne bi dobio ovu vrijednu nagradu.

Inače, Grand Prix su do sada dobili: Miše Martinović (2009.), Tonko Lonza (2010.) te Zagrebački solisti (2010.).

Monografija je objavljena u nakladi Hrvatske radiotelevizije pod uredništvom Zorana Mihajlovića dok su suradnici i autori tekstova izdanja Hrvoje Ivanković, Željka Turčinović i Sanda Vojković koji su uz Davora Mojaša u atriju palače Sponza predstavili zanimljivo djelo.

Ovom monografijom Hrvatska radiotelevizija obilježava punih 40 godina neprekinutoga postojanja nagrade Orlando na jednom od najstarijih i najistaknutijih europskih kulturnih festivala, nagrade koja je postala institucija kojom se slave najbolja umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara. Nazvana je logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnom vitezu koji stoljećima na kraju Straduna čuva Grad. Kako često biva, pokretači nisu niti slutili što su tada pokrenuli. Nagrada je zaživjela vlastitim životom i prerasla iz prestižnog priznanja u pravu instituciju, neodvojivo vezanu za Grad iz čijih je ulica, pretvorenih u ljetnu pozornicu, izniknula.

28. travanj 2024 10:30