StoryEditorOCM
KulturaDVORANA VISIA

Predstavljena monografija ‘Filmski otok‘: Ljetna škola filma Šipan kroz 20 godina obogatila je živote velikom broju ljudi, a upravo su svi oni zaslužni za Nagradu Grada Dubrovnika!

Piše bruno lucić
1. veljače 2024. - 20:55

U dvorani Visia u sklopu manifestacije Festa Dubrovnik predstavljena je monografija „Filmski otok”.

Povod monografiji je 20. rođendan Ljetne škole filma Šipan koji je obilježen lani. Na početku je okupljene u ime Udruge Festa Dubrovnik pozdravila Darija Mikulandra Žanetić koja je kazala kako Ljetna škola filma jako puno znači svih ovih godina. Navela je da 20 godina nije malo te kako je kroz Školu prošlo puno djece. Napomenula je kako su se neki nastavili baviti ovim poslom, a prema njezinim riječima, Škola je iz godine u godinu bolja. Inače, Ljetna škola filma Šipan ovogodišnji je laureat Nagrade Grada Dubrovnika.

image
Božo Radić/Cropix

Uvodno je prikazan dokumentarni film „Posao iz snova” o Ljetnoj školi filma Šipan autora Zorana Zoke Ćatića iz 2016.

U predstavljanju su sudjelovali umjetnica Iris Lobaš Kukavičić koja je autorica naslovnice, lektorica Kornelija Koncul, Vinko Rožić koji je bio zadužen za grafički dizajn izdanja te autori tekstova u monografiji Nils Neubert i Miro Bronzić.

Bronzić je kao jedan od osnivača i voditelj filmske ljetne škole, inače rođeni Šipanac, moderirao predstavljanje.

- Promociju smo imali na Šipanu, ali je velika razlika predstavljati je na otoku i ovdje. Velika čast nam je dobiti Nagradu Grada Dubrovnika. Film koji smo pogledali sve je objasnio. Razmišljali smo što napraviti za 20 godina, trebalo je to obilježiti, ali nismo se nadali da ćemo uopće dočekati ovaj jubilej. Nastala je knjiga u koju smo uložili dobru godinu dana rada. Imamo fotografije iz svake godine, sudionike, svi ljudi koji su na neki način sudjelovali u Školi, zabilježeni su u knjizi. Tekstove smo pisali tako što smo se Miro i ja nadovezivali. Zbog naše suradnje i postoji Ljetna škola filma Šipan. Ne veže nas veliki novac ni slavlje za ovu priču, nego nam je zadovoljstvo ovo održavati svake godine, imati te susrete. Knjiga je dokaz suradnje i uspjeha Ljetne škole filma Šipan, kazao je Neubert koji je posebno zahvalio svom učitelju Stjepu Koporčiću, inače dobitniku ovogodišnje Nagrade Grada Dubrovnika, kao i bivšem odgojitelju u Muškom đačkom domu Ibru Ćerimagiću.

image

Miro Bronzić, Kornelija Koncul, Vinko Rožić, Iris Lobaš Kukavičić, Nils Neubert
 

Božo Radić/Cropix

Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Kornelija Koncul rekla je kako je sve počelo prije otprilike godinu dana. Volje za lekturu je imala, vremena manje, ali ga je naposljetku našla. Krenulo je s ‘manjim turama‘ stranica, ali malo pomalo došla je do kraja. Pred kraj je bilo jako napeto jer joj kao profesorici bio kraj školske godine. Međutim, nije bilo teško lektorirati tekstove, ali trebalo je provjeriti puno činjenica u tekstovima. Tu se pridružio i Vinko Rožić.

- Nastojala sam zadržati način oblikovanja rečenica. Drugačije je kad se govori, a drugačije kad se to zapiše. Neke su greške bile uočljive na prvi pogled, a neke sam i ja nekoliko puta morala pročitati, iskrena je bila Koncul.

Lobaš Kukavičić rekla je kako se osjeća kao član obitelji Ljetne škole filma Šipan.

image
Božo Radić/Cropix

-Teško je opisati tu atmosferu koja se događa na Šipanu. Umjetnica sam i nemam puno doticaja s filmom, ali ova dva čovjeka učinila su da se i ja uključim u ovu filmsku priču. Film prvijenac koji smo zajednički napravili dobio je čak i vrijedno priznanje, a naša suradnja se nastavila kroz radionice i vizuale. Htjeli smo da vizual i korice monografije budu posebniji pa smo odabrali motiv vatrometa i Šipansku Luku, dodala je umjetnica rekavši kako je bila oduševljena vidjeti vizual čak na Libertasovim autobusima.

Rožić se našalio rekavši kako se Šipance često duhovito naziva i „Šampanjcima”, a upravo su, prema njegovim riječima, ‘Šampanjci” Bronzić i Neubert. Zahvalio je na jako lijepoj suradnji svima koji su sudjelovali u realizaciji djela. Poručio je kako je Ljetna škola filma Šipan odnosno monografija još jedan važni prilog šipanskoj povijesnici.

- ‘Filmski otok‘ je tamo gdje se knjiga ne samo čita, nego i doživljava. Tečno je i lagano ovo štivo. Zdušno sam pristupio ovom projektu osjećajući se dublje u njemu nego što oko može doprijeti, rekao je Rožić.

image

Miro Bronzić

Božo Radić/Cropix

Bronzić je okupljene upoznao sa sadržajem knjige. Napomenuo je kako su dva uvodna teksta napisali Ana Đordić i Boško Picula. Knjiga je podijeljena u 20 poglavlja, a napomenuo je Bronzić kako je esejistički opisano što se događalo u pojedinoj godini. Posebni dio jesu i fotogalerije, a nakon poglavlja i kratkog teksta o osvojenim nagradama na festivalima i manifestacijama, tu su i programi večernjeg kina koji se prikazuju tijekom trajanja Ljetne škole. Zahvalio je Gradu Dubrovniku za sredstva, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru, a bilo je i nekoliko manjih donatora.

- Nagrada Grada Dubrovnika je nagrada meni i Nilsu, ali kad se zbroje djeca, voditelji svih radionica i gosti festivala, dolazimo do brojke od oko 4 tisuće imena i svi oni su zaslužni za tu nagradu! Ovo je treća promocija monografije, prva je bila na Šipanu, druga u Zagrebu, naveo je Bronzić zahvalivši Kinematografima Dubrovnik.

image
Božo Radić/Cropix

Podsjetio je kako je sv. Vlaho na Šipanu izuzetno cijenjen svetac, a zahvalio je i Dariji Mikulandri Žanetić i Slobodanu Nanu Vlašiću iz Udruge Festa Dubrovnik. Zahvalio je i okupljenima na dolasku, a naglasio je kako su svi programi Ljetne školi bili besplatni pa je tako i monografija besplatna.   

27. srpanj 2024 05:08