StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

PREDSTAVLJEN FESTIVAL KOMORNE GLAZBE "STRADUN CLASSIC" Glazbenici svjetskog glasa u Dubrovniku

Piše PSD.
4. travnja 2018. - 00:42

Prvo izdanje festivala komorne glazbe "Stradun Classic" predstavljeno je na konferenciji za medije u Slanici. Festival se održava u dva ciklusa, a u suradnji s Gradom Dubrovnikom organiziraju ga Dubrovački simfonijski orkestar i klarinetistica Marija Pavlović.

- Dubrovački simfonijski orkestar već je duže vrijeme razmišljao kako ponuditi cjelokupni program, vidjeli smo da postoji ta jedna „šupljina“ u komornoj glazbi pa smo se odlučili pokrenuti novi festival za čiji je umjetnički dio zadužena upravo Marija Pavlović. I ona je došla na sličnu ideju i predložila koncepciju koju smo podržali, kazao je ravnatelj dubrovačkih simfoničara Damir Milat.

Pavlović, koja je u 2018. postala „Artist in Residence“ u DSO-u, izrazila je pak veliko zadovoljstvo festivalom ističući kako je on originalan utoliko što gostujući glazbenici nastupaju s umjetnicima iz DSO-a.

Koncertni trolist prvog ciklusa dovest će britanskog oboista Toma Owena (dobitnik nagrade Kraljevske glazbene akademije za obou, glavni oboist Gürzenich Orchestra Köln, voditelj komornog glazbenog društva Kammermusik Köln, čiji su koncerti rasprodani petu godinu zaredom), prvi fagot Rotterdamske filharmonije Pieter Nuytten, koji se u svojoj bogatoj biografiji, između ostalog, može pohvaliti održavanjem brojnih majstorskih tečajeva diljem svijeta. Zatim, iz Slovenije stižu hornist Boštjan Lipovšek te kontrabasist Zoran Marković, iz Nizozemske violinist Daniel Rowland, a iz Francuske dolazi čelistica Maja Bogdanović. Pijanistca Martina Filjak i čelistica Monika Leskovar nastupit će u rujnu, a kroz festival orkestar će raditi s dirigentima Tomislavom Fačinijem (Hrvatska), Christophom Campestrinijem (Austrija) i Darrellom Angom (Singapur).

Maestro Campestrini, koji je inače glazbeni direktor Međunarodnog glazbenog festivala „Dubrovnik u pozno ljeto“, najavio je kako će na koncertu 6. travnja s početkom u 20 sati u crkvi Male braće na programu biti Mozart i Dvořák te je prenio pozdrave nedavno izabranog direktora Bečke filharmonije Daniela Froschauera koji je nekoliko puta i sam nastupao u Dubrovniku. Nuytten je kazao kako će spoj Grada, Orkestra i komorna glazba rezultirati lijepim festivalom, a Lipovšek se prisjetio kako je kao dječak dolazio u Dubrovnik te sudjelovao na saveznim natjecanjima, a u pravi plan stavio je ugodnu okolinu, glazbu te sam Dubrovački simfonijski orkestar.

Prvi dio festivala "Stradun Classic" održat će se od 6. do 11. travnja, a drugi od 4. do 14. rujna. bLu 

03. svibanj 2024 02:22