StoryEditorOCM
KulturaART RADIONICA LAZARETI |

PONOSNA ‘UČITELJICA‘ STAŠA I NJEZINI UZORNI ‘UČENICI‘ Nova generacija polaznika Radionice kreativnog pisanja predstavila svoju zbirku priča!

Piše Bruno Lucić
31. srpnja 2020. - 22:23
Ines Miljan Popović, Lucijana Pendo, Lucija Kovačević, Staša Aras, Vesna Barišić, Ante-Tonći Đurković i Nastasja ŠpiljBožo Radć/HANZA Media
Promocija nove zbirke priča okupila je u Art radionici Lazareti polaznike Radionice kreativnog pisanja koji su pod vodstvom Staše Aras stvarali tijekom zime i proljeća 2020. Aras je na početku okupljenima približila sintagmu 'kreativno pisanje', ali sam pojam „pisanje“, rekavši kako se pisanje ne uči na akademiji, već je to „bogomdan talent i mukotrpan rad“. Dodala je kako se upravo radionicama kreativnog pisanja polaznicima preko raznih „mehanizama, tehnika i aparata“ želi olakšati pisanje kod ljudi koji bi zaista željeli pisati.

image
Božo Radć/HANZA Media


Treća je ovo knjižica, brošura jer su dosad već izdane dvije od prethodnih generacija polaznika. Aras je isto tako napomenula kako ova zbirka okuplja „različite glasove, profile i odnose prema jeziku i temama“, što se posebno pokazalo kad su pojedini polaznici, čija se su djela tiskana, rekli nekoliko riječi o pisanju, radionici, ali i pročitali ulomke iz svojih objavljenih tekstova.

- Radeći na ovoj, obimom maloj, a značajem, za mene, velikoj zbirci tek sam vidjela što smo napravili i koliko je pisanje važan, ispunjujući i blagoslovljen proces. Kažem tako jer samo čudo da smo se ovakvi različiti sastali i da smo se uspjeli podržati, razumjeti, upoznati i zajedno stvarati, čini vrijeme koje smo proveli zajedno, posebnim. Htjela sam o pričama nešto reći s književno-teorijskog stajališta, definirati ih po vježbama koje smo prolazili od izvora fikcije, do lika, pa sve do vremena izolacije koju smo prošli za vremena radionice, ali odustajem od toga. Odustajem od svake interpretacije, dopune, objašnjenja. Nudimo vam ih na čitanje s osmijehom. One se same toliko dobro predstavljaju da bi svaka popratna riječ bila čisti višak, zapisala je Aras u predgovoru.

image
Božo Radć/HANZA Media


U zbirci su objavljena djela Ines Miljan Popović, Vesne Barišić, Tee Ljubić, Ante-Tonći Đurkovića, Lucijane Pendo, Svjetlane Jelavić Dean, Lucije Kovačević i Nastasje Špilj.
19. travanj 2024 16:50