StoryEditorOCM
KulturaOBJAVILO MINISTARSTVO KULTURE

PODRUČJE KNJIŽEVNOSTI Feđi Šehoviću Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo

Piše PSD.
25. svibnja 2018. - 13:44

Ministarstvo kulture obavijestilo je javnost kako je Odbor Nagrade „Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 22. svibnja donio odluke o dobitnicima Nagrade "Vladimir Nazor" za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Tako je za područje književnosti Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio dubrovački romanopisac i dramatičar Feđa Šehović.

- Imao sam šest godina kad me otac doveo u Grad i kada sam prvi put u životu sjeo u ložu Bondina teatra. Gledao sam predstavu Držićeva Dunda Maroja. Od tada sam se sa svojim vršnjacima, umjesto dotadašnjih igara u dvorištu moje kuće, pravio pozornice s kulisama i zastorom. Igrao sam se kazališta. Već sam u Zagrebu kao student treće godine radio u kazalištu na Kaptolu, koje se zvalo Zagrebačko dramsko kazalište, kao asistent režisera, a istodobno, kao član Kluba mladih pisaca Hrvatske, čitao svojim kolegama prvu verziju moje “Novele od kapetana”. Izabrao sam Grad, s velikim G, ne zato da u njemu živim, nego da živim s njim i za njega. Moglo bi se to nazvati nekom vrstom intelektualnog braka, dosta sličnom onom u odnosu muškarca prema izabranoj ženi. Tako sam živeći s mojim Gradom doživljavao zvjezdane trenutke sreće i zadovoljstva, ali kako se to događa i u najuspjeliji dugovjekim brakovima, bilo je povremenih međusobnih trzavica, nerazumijevanja, svađa i sukoba, što je naše odnose činilo životnijim i ljudskijim, kazao je Šehović u jednom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju 2010. godine.

Godine 2015. u Kazalištu Marina Držića premijerno je u režiji Ivice Kunčevića izvedena predstava "Kazin" po istoimenom Šehovićevom romanu, a 2016. Šehović je dobio Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije. Inače, pisac živi dosta povučeno od javnosti, ali njegova djela ostaju živjeti za vječnost. bLu

19. travanj 2024 21:44