StoryEditorOCM
KulturaPjesnik, književnik, stomatolog

Pobijedio u oštroj konkurenciji: Stanku Krnjiću nagrada ‘Tin Ujević‘ za ‘Krljušti‘

Piše G. B.
6. srpnja 2024. - 12:40

Jučer je u Vrgorcu dodijeljena nagrada “Tin Ujević”, a osvojio ju je naš ugledni pjesnik, književnik i stomatolog iz Župe dubrovačke Stanko Krnjić. Njegova zbirka poezije “Krljušti” prvo je ušla u užu izbor stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika među 63 prijavljene knjige, a potom je i proglašena najboljom među 9 odabranih.

Stručno povjerenstvo u satavu Ivan Klarić, Željka Lovrenčić i Davor Šalat obrazložilo je svoju odluku riječima – uvjereni smo ispravan – jednoglasni izbor da nagradu Tin Ujević ipak dodijelimo Stanku Krnjiću za njegovu zbirku pjesama Krljušti…

image

Stanko Krnjić s osvojenom prestižnom nagradom

…Jasno je, dakle, da su Krnjićeve Krljušti duboko promišljena, čvrsto koncipirana i zaokružena te diskursno-stilski vješto izvedena knjiga. Ona, za razliku od retrogradnosti nekih petrificiranih pjesničkih parafraza Biblije, nudi uzbudljivo i bogato iskustvo prodora u nove, dosad nikad tako uobličene pjesničke i duhovne svjetove, čime nedvojbeno obogaćuje suvremenu hrvatsku poeziju.                      

Nagrada “Tin Ujević” utemeljena je 1980. Dodjeljuje je Društvo hrvatskih književnika za doprinose u hrvatskom pjesništvu. Smatra se najprestižnijom nagradom u hrvatskom pjesništvu. Ime nosi u čast hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. Do 1993. nagrada se dodjeljivala u Zagrebu, a od 1993. u Ujevićevu rodnom Vrgorcu na dan njegovog rođenja 5. srpnja, na vrgoračkoj manifestaciji “S Tinom u Vrgorcu”.

10. srpanj 2024 13:01