StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA GRAD |

PLOVILA, BRODICE, BARKE... Članovi Dubrovačke udruge likovnih umjetnika otvorili izložbu "Šetnja uz more", ne posustaju ni u vremenima pandemije

Piše Bruno Lucić
19. veljače 2021. - 21:35

U prizemlju Narodne knjižnice Grad, a u organizaciji Dubrovačke udruge likovnih umjetnika i Dubrovačkih knjižnica, otvorena je izložba „Šetnja uz more“. Naime, 24 člana DULU-a predstavlja se s 35 radova na drugoj ovogodišnjoj izložbi Udruge. 

Svoje radove izlažu: Andrea Vukoja, Anto Violić, Diana Rajić, Dragica Maca Lučić, Franica Čebirić, Josipa Vlašić, Loren Ligorio, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Maro Kriste, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nedjeljka Nene Gligor, Nikola Nino Dubčić, Pero Skvrce, Rina Anđelić, Robert Kralj, Silvija Sikavica, Valter Kožul, Vedran Grabovac i Zvonimir Roko. Na samom je otvaranju okupljene pozdravila glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica Ivona Macan.

image
Vedran Levi/dubrovačke Knjižnice

Dosad su članovi uglavnom imali tematske izložbe na kojima je u fokusu bila jedna boje.

- Izložbe koje se tiču samih boja, imali smo ih jednu za drugom, ali uvijek je bila pokoja između i to se prilagođavalo i samom prostoru. Ovaj prostor je vrlo interesantan i jako dobar za nas, ovdje smo ostvarili jako dobru suradnju s Dubrovačkim knjižnicama i već se godinu dana odvija kvalitetan odnos i kvalitetni projekti. Ono što se večeras može vidjeti je u biti tematika našeg zavičaja, naših boja, plovila, brodica, barki… Ovo je druga ovogodišnja izložba, a šesta otkada je počela ova pandemija. Znači, imamo određeni ritam, radimo, nastavit ćemo i dalje tako, normalno, koliko nam to dozvole uvjeti s pandemijom i koliko dozvole financijski uvjeti jer je sve teže i teže. Naravno, očekujemo da ćemo bar nekih dvije, tri izložbe do kraja godine ostvariti i nadamo se i dalje ovako dobroj suradnji s Dubrovačkim knjižnicama kojim zahvaljujem jer stvarno dobro surađujemo i mislim da ćemo tako i nastaviti, kazao je predsjednik DULU-a Valter Kožul koji je istaknuo kako postoje određeni razgovori da se ponovno održe likovne kolonije u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama.

image
Vedran Levi/dubrovačke Knjižnice

Objasnio je i kako su članovi došli do ove tematike izložbe.

- Teme dogovaramo pred kraj same godine, nekad se to i 'razvuče' kojih par mjeseci dok ne dobijemo pravi signal da ćemo izlagati na određenom mjestu i onda se određenom mjestu prilagođavamo i s temom. Ali, imamo fond tema koji dogovorimo i onda se prema mjestu izlaganja ili prema nekom događaju u Gradu ili dijelu godine prilagođavamo, idemo s temom koju smo već na neki način osmislili, dodao je Kožul.

Porastao je broj članova Udruge.

- Prije par godina Udruga je brojala nekih 22,23 člana, a u zadnjih dvije godine broj se povećao na 35. To je na neki način i gornja granica o kojoj možemo govoriti kao brojnost članstva s obzirom na mogućnosti s kojima raspolažemo, s obzirom na nedostatak prostora koji imamo za potrebe Udruge i s obzirom na mali broj mogućnosti odnosno prostor gdje se može izlagati. Ali, u svakom slučaju, jedan veliki dobitak su mlade snage i mladi slikari koji su se pokazali jako dobrima u ovih prvih par izložbi gdje su sudjelovali s nama. Mislim da će tako i nastaviti, a očekujem da ćemo jednu izložbu posvetiti samo njima, samo tim mladim ljudima koji su došli u našu Udrugu, istaknuo je Kožul.   

image
Vedran Levi/dubrovačke Knjižnice

Izložba je otvorena do 19. ožujka, a može se pogledati radnim danom od 8 do 19 sati. 

19. travanj 2024 23:10