StoryEditorOCM
KulturaPOŽEŠKO VELEUČILIŠTE |

PJESMA "BERBA" PJESMA JE O BERBI, VINU, LJUBAVI I UŽITKU Luko Paljetak pobjednik večeri poezije i vina - Vinum et poeta

Piše Dv
7. listopada 2020. - 17:38
U prostoru Nastavne baze požeškog Veleučilišta, u blizini Podgorja, održano je zanimljivo i ugodno druženje na Drugoj večeri poezije i vina-Vinum et poeta. Ovu pjesničku manifestaciju na nacionalnoj razini organizirali su u suradnji požeški Ogranak Matice hrvatske i Veleučilište, koji su objavili natječaj za najbolju pjesmu. Pokrovitelji su bili Požeško-slavonska županija, Grad Požega i Općina Kaptol, piše Požeški Vodič.

Prije proglašenja pobjednika članovi prosudbenog povjerenstva Ivan Babić, Krešimir Bagić i Lana Derkač čitali su svoju poeziju, a stihove je kazivao i nenadmašni Enes Kišević, čiji je dio pjesničkog opusa posebno vezan uz vino. Predsjednik povjerenstva prof. dr. sc. Krešimir Bagić objavio je, uz stručno obrazloženje, tko je pobjednik ovogodišnjeg provedenog natječaja na koji je pristiglo 130 pjesama koje potpisuje 91 pjesnik.

– U pjesmama na sva tri narječja ispisivane su zdravice, napitnice i ode vinu, lozi, druženjima, prijateljstvu, s obiljem sinonima, a pojedini pjesnici pokušali su svojim stihovima dočarati okuse pojedinih vinskih sorti-naglasio je K. Bagić. Povjerenstvo je u uži krug izdvojilo sedmero pjesnika, a to su: Tomislav Marijan Bilosnić, Zvjezdana Čagalj, Vera Grgac, Božica Jelušić, Enes Kišević, Zoran Kršul i Luko Paljetak. Birajući najbolju pjesmu, sve troje članova prosudbenog povjerenstva izdvojilo je pjesmu „Berba“ autora Luke Paljetka.

Prema riječima K. Bagića, ova pjesma ima 22 stiha raspoređena u pet katrena i završni distih. Pjesma je rapsodična, zvonka, ritmična, jednom riječju maestralna, s ekstatičnom pohvalom berbi, vinu, ljubavi i užitku. Pobjednik Luko Paljetak rođen je i odrastao u Dubrovniku u kojem živi i radi, a svestrani je umjetnik: pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu, dramski pisac i slikar. Stalni je član HAZU i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU), član brojnih književnih udruženja u Hrvatskoj i inozemstvu te dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Mnoge su njegove pjesme uglazbljene i sastavni su dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture. Pobjednik je nagrađen plaketom i statuom s logom i titulom Vinum et poeta te novčanom nagradom od 2.000 kuna, a nagrade su uručili župan Alojz Tomašević, dr.sc. Brankica Svitlica i Ljiljana Marić. Podijeljene su zahvalnice pokroviteljima manifestacije Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi i Općini Kaptol. Luko Paljetak je nadahnuto kazivao stihove svoje nagrađene i nekoliko drugih svojih pjesama o vinu, među kojima i onu poslanu na natječaj (“Pohvala graševini“).

Poznati naš skladatelj i šansonjer Darko Matičević izveo je neke uglazbljene Paljetkove pjesme iz zbirke Nakupine. Naposljetku je pročelnik Poljoprivrednog odjela mr.sc. Josip Mesić govorio o tome kakvu točno sinesteziju umjetnosti u sebi skrivaju vina požeškog Veleučilišta. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi klape sv. Lovro s nekoliko zapaženih izvedbi, a prof. Miroslav Paulić s požeške Katoličke gimnazije pročitao je prošlogodišnju pobjedničku pjesmu “Gorični Jezušek” autorice Lidije Bajuk, donosi Požeški Vodič.
27. travanj 2024 06:22