StoryEditorOCM
Kultura68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

PISCI I PJESNICI NA IGRAMA Genijalna prijateljica tajnovite spisateljice Elene Ferrante

Piše Bruno Lucić Foto: Željko Tutnjević
17. kolovoza 2017. - 09:50

U sklopu popratnog festivalskog programa "Pisci i pjesnici na Igrama" prema konceptu Mani Gotovac, večer posvećena talijanskoj spisateljici Eleni Ferrante i njenom romanu "Genijalna prijateljica" održana je u atriju palače Sponza. Gotovac je na početku rekla kako je tijekom pet godina postojanja projekta gostovalo preko 20 hrvatskih pjesnika i pisaca, brojni svjetski autori te kako je trebao doći i Michel Houellebecq.

Htjela je stupiti u kontakt sa spisateljicom, pozvati je u Dubrovnik, ali je to bilo nemoguće budući da autorica "Genijalne prijateljice" ne želi otkriti svoj pravi identitet. Jedino je sigurno da se iza pseudonima krije žena.

Knjigu su predstavili književni kritičar i publicist Zdravko Zima, urednica hrvatskog izdanja romana u Profilovoj nakladi Adriana Piteša. Uz glazbenu podlogu Lucijana Pavarottija ulomke iz romana čitali su Luce Šalja, Davor Deranja te Pjerina Bogdanović.

Zima je rekao kako nije bitan identitet autorice koliko je važna pažnja koju treba posvetiti njezinim romanima.

- Elena Ferrante pokazala je da ono što vrijedi u ljubavi, vrijedi i u književnosti, zaključio je Zima.

Piteša je naglasila kako spisateljica "ruši" barijeru između sebe i čitatelja. Dodala je kako je Ferrante velika autorica i pripovjedačica te kako posebno naglašava pitanje obrazovanja žena kao temu.

Priča prati dvije prijateljice od ranog djetinjstva pa sve do pozne starosti. Radnja se odvija u talijanskom gradu Napulju.

Nakon objave "Genijalne prijateljice" Ferrante je dospjela na top-liste najčitanijih autora diljem svijeta, a kritičari su je proglasili jednom od najvažnijih svjetskih autora našeg doba. Časopis Foreign Policy 2014. uvrstio ju je među 100 najutjecajnijih svjetskih intelektualaca, a časopis Time 2015. među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Unatoč tome, Elena Ferrante i dalje objavljuje pod pseudonimom i uspješno taji svoj identitet još od objave prvog romana L'amore molesto 1992. Objašnjavajući takvu odluku, svom je uredniku u pismu napisala:

- Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće...

Na 68. Igrama, uz Elenu Ferrante, publici su predstavljeni pjesnik Drago Glamuzina i njegova zbirka "Everest" te hrvatski pjesnici u interpretaciji Tereze Kesovije u atriju Kneževa dvora uz praizvedbu "Jutarnje pjesme" Ivice Prtenjače. bLu

26. travanj 2024 16:37