StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA FLORA

Petra Brnardić dubrovačkoj publici predstavila ‘Zmaja histerije‘: Izložena priča o demonskoj opsjednutosti, katarzi i iscjeljenju

Piše Ahmet Kalajdžić
16. travnja 2024. - 15:49

Vizualna i multimedijska umjetnica Petra Brnardić iz Zagreba otvorila je u galeriji Flora izložbu "Dragon of Histeria". Umjetnica koja je poznata i kao pjesnikinja ističe da se poezija i vizualna umjetnost savršeno slažu.

image
Ahmet Kalajdžić

- Imam 45 godina i kažem: srednje godine su vrhunske i godine najveće moći, poleta i snage. To su godine kad znamo što hoćemo, a s izloženim sam djelima htjela artikulirati traumu, točnije: niz trauma psiholoških, emocionalnih, fizičkih... koje sam doživjela i koje su se skupile u neku vrstu velikog tamnog čvora kojeg treba rasplesti. To je čvor prepun demonskih energija i entiteta kojeg putem slike i poezije čistim prema vani. Mislim da sam uspjela jer sam u Dubrovniku shvatila da sam načinila puni krug. Katarza je ovdje, a iscjeljenje postoji preko ove izložbe. Upravo naziv izložbe "Zmaj histerije" povezuje povijesno i moje osobno iskustvo jer govorim o histeriji kao tipično ženskoj bolesti i ženskom ludilu koje je tabu i dan - danas. Nekad se histerija liječila s elektrošokovima, ali osobno nikad o tome nisam razmišljala, nego sam tek posegnula za par Normabela. Ostala su pakiranja iz ljekarne - kroz osmijeh nam je rekla umjetnica, pokazujući izloženu hrpu praznih blister-pakiranja tableta:

image
Ahmet Kalajdžić

- Histerija se nekad nazivala opsjednutost demonima i željela sam ispričati o toj opsjednutosti i vremenu kad su spaljivali vještice. Ti demoni još u meni nalaze odraza i u meni je to neka vrsta transgeneracijske, tipično ženske traume koja se prenosi s koljena na koljeno. Još na akademiji sam dosta "gutala", skoro "proždirala" knjige iz psihologije i psihoanalize te sam tako naučila dosta o tim bolestima te FreuduJungu... Osobno sam lijek odavno pronašla, ali sam shvatila kako postoji još bolji lijek: umjetnost i ljudi. Znači: komunikacija! Stoga treba pobjeći iz izolacije i ubiti strah u korijenu! - poručuje umjetnica.

Izložba ostaje otvorena do 23. travnja. 

30. travanj 2024 06:19