StoryEditorOCM
KulturaSUTRA U SPONZI

Peta ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Naša ljeta, naše Igre‘

Piše Dv
11. rujna 2023. - 10:40

U organizaciji Dubrovačke udruge likovnih umjetnika, u utorak 12. rujna 2023., najavljujemo otvorenje izložbe članova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Izložba "NAŠA LJETA NAŠE IGRE" posvećena je Dubrovačkim ljetnim igrama i biti će otvorena u atriju palače Sponza s početkom u 20 sati.

"Glumci, plesači i glazbenici na ovim platnima izlaze ovako pred dubrovačku publiku još jednom, kao slikarski modeli. Ovi su slikari dali tim izvedbama i drugi život, nalazeći u njima nešto specifično, neki prizor ili lik s likovnim potencijalom koji su prenijeli na platno. Katkad se radi o konkretnom prizoru iz predstave ili koncerta, a katkad o prizorištu, ponegdje se radi o „portretu“ glumca ili glazbenika, a ponegdje je naglašeniji ugođaj na i oko izvedbe ...." navodi povjesničar umjetnosti Ivan Viđen u predgovoru kataloga izložbe.

Sedamnaest članova predstavlja se na petoj ovogodišnjoj izložbi udruge. Djela su nastala tijekom 2023. uglavnom u tehnici akrila, ulja na platnu i kombiniranoj tehnici. Izložba je otvorena do 25. rujna. 2023. u radnom vremenu Državnog arhiva Dubrovnik.

Učesnici izložbe su: Anto Violić, Dragica Maca Lučić, Dubravka Rathman, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Maro Kriste, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nikola Nino Dubčić, Robert Kralj, Silvija Sikavica, Valter Kožul i Zvonimir Roko.

Dubrovačka udruga likovnih umjetnika djeluje više od 40 godina. Danas broji 35 aktivnih članova. Od 2000. godine je članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Dubrovačko-neretvanske županije. Uz godišnje izložbe svojih članova Udruga sudjeluje u organizaciji likovnih kolonija na kojima osim članova udruge sudjeluju likovni umjetnici iz čitave Hrvatske i inozemstva. Od 2007. DULU sudjeluje na Susretima neprofesionalnih likovnih stvaratelja, koje organizira Hrvatski sabor kulture, te je 2007, 2010, 2016 i 2020 dobila nagradu kao najuspješnija udruga u Hrvatskoj.

30. rujan 2023 11:49