StoryEditorOCM
KulturaNAJAVLJEN PROGRAM

Ovih šest premijera publika će moći gledati u dubrovačkom teatru: Sve ovisi o gradskom proračunu i epidemiološkoj situaciji, ali puni optimizma i pozitivnih ideja i projekata krećemo u 2022. godinu!

Piše Bruno Lucić
10. siječnja 2022. - 14:36

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić i glasnogovornik dubrovačkog teatra Žarko Dragojević predstavili su ovogodišnji kazališni program.

- Godina 2021. je za nas subjektivno bila uspješna unatoč brojnim nedaćama i stvarima koje su bile, prebrodili smo ih i puni optimizma i pozitivnih ideja i projekata krećemo u 2022., kazao je Dragojević na početku.

image
Žarko Dragojević
Božo Radić/Cropix

Publiku u 2022. godini očekuje šest premijernih naslova.

- Nekako su nas zadnje dvije godine naučile da je strašno teško planirati i da smo zapravo postali strašno ovisni o odlukama Nacionalnog stožera, a u Kazalištu se pokušavamo držati svih mjera koje su propisane. Isto tako, ne želimo da naša publika zaboravi nas, našu djelatnost i naše predstave tako da smo u zadnje dvije godine inzistirali na programu u vrlo skromnim financijskim uvjetima, a čini mi se da smo jako puno pričali o tome pa bih volio da ova 'pressica' ipak prođe u pozitivnom tonu. Najavit ćemo naslove koje nas čekaju, neka gostovanja, naravno, sve to ovisi i o situaciji u gradskom proračunu i zapravo epidemiološkoj situaciji pa ćemo možda neke stvari morati preoblikovati ili napraviti drukčije nego što smo zamislili, ali nisam htio napustiti ovu našu, sad već tradiciju da najavljujemo novu sezonu, da se ipak na početku godine skupimo i postavimo neki repertoarni smjer za iduću godinu, rekao je prvi čovjek teatra.

image
Božo Radić/Cropix

- Uskoro nas, 21. siječnja, čeka premijera predstave "Jel' tako Zorane?", koprodukcija s Kazalištem Moruzgva. Mnogi su bili razočarani kad smo morali otkazati tu predstavu zbog stanja u gradskom proračunu i napokon će naša publika moći uživati u novoj hit predstavi Kazališta Moruzgva koju smo napravili u koprodukciji s njima. Izrazito nas veseli što će Vedran Mlikota i Ecija Ojdanić zajedno s mladim kolegama zaigrati u toj jako zanimljivoj predstavi na našoj pozornici. Isto tako, moramo napomenuti, sezonu otvaramo s "Orašarom". Već ovaj vikend moći ćete uživati u našem "Orašaru", tko nije uspio doći do karte u prosincu, još nešto karata ima. Nakon toga slijedi projekt koji smo morali otkazati s velikom žalošću prošle godine, makar se cijeli autorski tim skupio i oni su predstavu napravili bez obzira na to što nisu mogli imati premijeru "Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije". Autorski je to projekt Livije Pandur koja vam je već poznata po predstavi "Alkestida" koja je bila nominirana za najbolju predstavu na Nagradi hrvatskog glumišta prošle godine. Program donosi nešto što će sigurno razveseliti dubrovačku publiku bez obzira na kazališni okus, dakle, slavimo 50 godina praizvedbe mjuzikla "Dundo Maroje" tako da s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom radimo koprodukciju prema glazbi Đela Jusića. Ono što me izrazito veseli je to što ćemo u jednu takvu suradnju uključiti i 'Linđo' i Baletni odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića i druge ustanove u kulturi Grada Dubrovnika i mislim da će ovo biti jedna zanimljiva suradnja između gotovo svih ustanova u kulturi. Isto tako, vjerujem da će naša publika s veseljem dočekati ovaj naslov. Nakon toga nam slijedi "Nora", koprodukcija s Gradskim kazalištem Joza Ivekić iz Vinkovaca. Kao što smo prošle godine napravili koprodukciju sa Šibenikom, ove godine je dogovoreno da se pola termina predstave igra u Vinkovcima, a pola kod nas i mislim da će isto tako biti zanimljivo. Imamo dva naslova za koja nismo htjeli odati autorski tim jer se radi o drugom dijelu godine i tu možda dođe i do nekih promjena, ali u svakom slučaju radit će se Ionescove "Stolice"- i "Čarobni frulaš" prema tekstu Željke Turčinović i glazbi Marije Grazio nastalom prema poznatoj Andersenovoj bajci, najavio je Tišljarić.

Osvrnuo se i na gostovanja.

image
Božo Radić/Cropix

- Moramo najaviti i naša gostovanja i suradnje s drugima kazalištima: tu je HNK Zadar koji nam dolazi s predstavom "Balon" Mate Matišića. Autor je to o kojem ste puno mogli čitati, autor je brojnih kontroverznih tekstova o kojima se puno pisalo i sigurno je jedan od najboljih i najizvođenijih domaćih autora u posljednje vrijeme. HNK Šibenik dolazi s predstavom "Murlin Munro", a kao uvertiru u tu predstavu dan prije izvest će jedan hommage Arsenu Dediću koji će sigurno biti vrlo zanimljiv. Nakon toga stiže Kazalište Virovitica s predstavom "Alabama", Blanka Bart Hajoš dobila je za nju Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu ove godine. Predstava je trebala gostovati prošle godine, ali je isto tako otkazana zbog financijskih razloga. Nakon toga slijedi suradnja s HNK u Osijek: dolazi nam predstava "Višnjik", velika koprodukcija između HNK Osijek i Gradskog kazališta Gavella sa Sandrom Tankosić u glavnoj ulozi koja je u međuvremenu postala nacionalna prvakinja i izrazito me veseli da ćemo ovako jednu veliku, klasičnu predstavu nastalu po Čehovljevom tekstu moći gledati u našem Kazalištu. Nakon toga ide predstava "Šenoa i Slava – priča o sastanku i rastanku" Gradskog kazališta Velika Gorica, nastavljamo našu suradnju sa Zagrebačkim kazalištem mladih i s njima smo isto u pregovorima da opet kao prošle godine razmijenimo predstave. Bit će tu mnogo i vanjskih događanja, nastavljamo našu suradnju s 'Asterom', s 'Kolarinima', ali o tome ćete biti naknadno obaviješteni. U svakom slučaju, veselimo se novoj kazališnoj godini i nadajmo se da će ipak biti malo lakša nego prošla, poručio je Tišljarić najavivši reprize svih naslova nastalih u 2021.

Najavio je kako će predstava "Tramvaj zvan žudnja" ove godine ići na brojna gostovanja. Također, nakon premijere, planirane su tri reprize predstave „Jel tako Zorane?” 22. (dvije izvedbe u 18 i 20 sati) i 23. siječnja (u 20 sati). Krajem mjeseca, 29. i 30. siječnja, dodane su dvije izvedbe "Orašara".

Otkrio je ravnatelj kakva je situacija s budžetom.

- Mi smo i dalje u situaciji da ne znamo, naš budžet je ove godine pola od onoga iz 2019. I dalje ne znamo hoće li se ostvariti. Isti budžet je bio planiran za prošlu godinu pa smo na kraju završili na pola od polovice tako da sam iz tog razloga oprezan jer ne znamo kako će se gradski proračun puniti pa ovisno o tome, cijelo vrijeme prilagođavamo situaciju, kazao je Tišljarić.

image
Paolo Tišljarić
Božo Radić/Cropix

Govorio je i o građevinskim radovima u teatru.

- Prijavili smo se na natječaj Ministarstva kulture i medija i čekamo rezultate koji obično budu objavljeni krajem veljače. Nadamo se nastavku radova i nadamo se da će se projekt koji je odobren već prošle godine pa isto zbog financijskih razloga otkazan, obnova dijela iz kina Sloboda i naše male scene Bursa isto riješiti. Preduvjet je, kad riješimo sve te probleme na krovu, da krenemo u daljnju obnovu zgrade iznutra s tim da je prvi dio radova završen kad je riječ o obnovi fasade i krova, drugi dio će biti završen kroz siječanj tako da je ovaj dio zgrade u kojemu su garderobe i naši drugi prostori saniran, hidrofobirana je fasada i napravljeni su svi radovi na izolaciji krova tako da je to završeno. Nadamo se nastavku i to ovisi o financiranju iz gradskog i državnog proračuna, izjavio je ravnatelj KMD.

Lani je u KMD stigao poznati belgijski multidisciplinarni umjetnik Jan Fabre, hoće li ove godine biti zvučnih imena?

- Planovi su veliki, planirali smo nastavak suradnje s Fabreom, jednu veliku predstavu koju smo trebali odigrati u ambijentalnom prostoru i to zbog ovako skučenih financija ove godine naprosto nije bilo moguće, odgovorio je Tišljarić.

Predstavljanje je popraćeno trailerom koji najavljuje ovogodišnji program autora Mirana Brautovića (Palm Productions), redatelj je Paolo Tišljarić, glazbu potpisuje Žarko Dragojević, a snimljen je u prostorima Muzeja crvene povijesti. U traileru se mogu vidjeti glumice Ivana Gulin i Marija Šegvić.

27. travanj 2024 03:11