StoryEditorOCM
KulturaPOVODOM 100. OBLJETNICE SLIKAROVA ROĐENJA

OTVORENA NAJIŠČEKIVANIJA OVOGODIŠNJA IZLOŽBA Velika retrospektiva Antuna Masle izazvala neviđenu gužvu u Umjetničkoj galeriji

14. prosinca 2019. - 21:21

Pred zaista impresivnim brojem publike otvorena je Umjetničkoj galeriji velika retrospektivna izložba Antuna Masle (1. IX. 1919. - 20. VIII. 1967.) i to povodom 100. obljetnice slikarova rođenja. Masle je jedan od najznačajnijih dubrovačkih slikara koji pripada tvz. dubrovačkom kolorističkom krugu, osobitoj varijanti „južnjačkog ekspresionizma“, a posljednju retrospektivnu izložbu u prostoru Umjetničke galerije slikar je imao daleke 1984. Autor u svojim portretima, pejzažima i mrtvim prirodama rabi boju srodno fovističkim načelima, a u kasnijim radovima približava se i art brutu.

Autor izložbe jedan je od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti Igor Zidić koji je ujedno i vrstan poznavatelj opusa dubrovačkog slikara i autor monografije o Masli koja će biti predstavljena u siječnju 2020.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina kazao je kako je ovo najveća retrospektivna izložba Antuna Masle i kako pokriva sve faze umjetnikova stvaralaštva. Kustosica izložbe Rozana Vojvoda navela je nekoliko važnih izložbi velikana hrvatskog slikarstva i kiparstva koje su dosad otvorene u UGD. Dodala je kako cilj putem izložbi ponuditi nova čitanja, a suradnju sa Zidićem nazvala je inspirativnom dok je Zidićev posao ocijenila sjajnim.

Zidić je posebno zahvalio Maslinim kćerima, Brigiti i Dolores, koje su sačuvale Maslin opus. Napomenuo je kako će se svaki povjesničar umjetnosti u budućnosti, posebno iz dubrovačkog kraja, morati vraćati na Maslin opus. Zidić je priznao kako kao "dubrovački zet" ne može biti ravnodušan kad je Dubrovnik u pitanju. Istaknuo je kako Dubrovnik svako malo 'izbaci' nekog slikara koji dosegne sami vrh. Priznao je kako Masle postaje sve interesantniji i interesantniji, a pozvao je na kraju okupljene da se "obrate slikama jer one govore".

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je, otvarajući izložbu, rekao kako je Dubrovnik u 2019. ušao izložbom u Veneciji te kako godina završava ovom velikom izložbom. Prvi čovjek grada poručio je kako upravo brojnost posjetitelja "govori o tome koliko ovom gradu znači Antun Masle i njegova djela". Najavio je da će se ustrajati na tome da se Maslina izložba otvori i u Zagrebu kako bi se podigla na višu razinu, a uvjeren je gradonačelnik da će izložba doći i do Bruxellesa jer, prema njegovim riječima, Masle to zaslužuje!

Izložena djela u vlasništvu su nacionalnih muzeja i galerija, primjerice Umjetničke galerije Dubrovnik, Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju, a posuđene su i umjetnine iz različitih privatnih zbirki od kojih osobitu važnost ima zbirka nasljednica Antuna Masle. Pored slika, izložena su i monografska izdanja, ali i predmeti vezani uz Maslu.

Izložba ostaje otvorena do prvoga dana ožujka 2020.

08. rujan 2024 02:57