StoryEditorOCM
KulturaNASTAVAK AKTIVNOSTI |

OTVORENA IZLOŽBA U GALERIJI DULČIĆ MASLE PULITIKA ‘Rascjepi stvarnosti‘ Ivone Šimunović privukli veliki broj publike

Piše Bruno Lucić
13. kolovoza 2020. - 23:59
Dubrovačka akademska slikarica Ivona Šimunović predstavila je u Galeriji Dulčić Masle Pulitika radove objedinjene zajedničkim nazivom „Rascjepi stvarnosti“. Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina kazao je kako izložbom UGD nastavlja svoju strategiju aktivnosti, ali se nakon Ane Opalić, koja je imala izložbu u istom prostoru, nastavlja predstavljanje dubrovačkih autora.

Kustosica izložbe Jelena Tamindžija zahvalila je cijelom timu, ali i umjetnici. Ona i autorica tijekom vremena su se upoznale i tako otkrili čitav niz zajedničkih interesa. Naglasila je kako je ovo i hommage nedavno preminulom povjesničaru umjetnosti Tonku Maroeviću.

- Strah od rascjepa stvarnosti i promatranja vanjskog prostora kroz otvor Platonove špilje pojedinca paralizira od prihvaćanja polivalentnosti čovjekove prirode i vlastitih rascjepa kao dijela narativa. Zatomljivanje misli, govora i osjećaja rezultira ponovnim stvaranjem nekontroliranog kaosa i težnjom za povezivanjem fragmenata. Šimunović svjesno prihvaća ovaj prividni kaos kao inherentan čovjekovoj prirodi i kao pokretač za struju misli koja će utjeloviti ovaj misaoni proces velikim platnima. Prostor rascjepa predstavlja se kao prostor slobode unutar naizgled definirane stvarnosti gdje pojedini izvučeni fragmenti iznose priču, dublju od naizgled kompaktne cjeline čovjekove psihe. Cjeline koja svoju fragilnost pronalazi upravo u našim vlastitim rascjepima, napisala je Tamindžija u popratnom katalogu.

Autorica je zahvalila okupljenima koji su zbilja došli u velikom broju, ali i timu Umjetničke galerije Dubrovnik, posebno Tamindžiji. Izložba ostaje otvorena do 30. rujna.
21. travanj 2024 13:23