StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI MUZEJI

Otvorena izložba "Statut u kamenu: pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora", akademkinja Nella Lonza publici priredila posebno vodstvo kroz Dvor

Piše PSD.
2. lipnja 2022. - 22:00

U sklopu programa obilježavanja 750 godina Dubrovačkog statuta u Kneževom dvoru je u suradnji i organizaciji Dubrovačkih muzeja i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku otvorena izložba "Statut u kamenu: Pravo i pravda na skulpturi Kneževa dvora“.

Autorica stručne koncepcije izložbe je akademkinja Nella Lonza, a likovni postav potpisuje viša kustosica i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

image
Katarina Radonić

- Pravni poredak dubrovačke komune/države temeljio se na Statutu iz 1272. i propisima koji su  doneseni nakon njega, no postojali su i drugi načini za slikovito pokazati i domaćima i strancima da je Dubrovnik zajednica temeljena na pravu i pravdi. Ideja se prenosila i javnim suđenjima - do 15. stoljeća ona su se odvijala na trijemu Kneževa dvora - kao i javnim izvršenjima nekih kazni, na primjer javnim sramoćenjem osuđenika dugotrajnim stajanjem uz Orlandov stup ili ophodnjom na magarcu gradskim ulicama. Pa i Dvor u cjelini - koji je prostore za suđenje povezivao s tamnicama za izvršenje zatvorske kazne - trebao je posvjedočiti o učinkovitosti  dubrovačkog sudstva. No, pronošenju ideala pravde služili su ponajprije brojni ikonografski prikazi na zgradi Dvora i obližnje Vijećnice, gotovo kao ilustracija Statuta u kamenu. Od izreka o slobodi, časti i dužnosti čuvanja tajne klasičnih pisaca, koji su bi ispisani po prostorijama raznih institucija nije nažalost ostalo sačuvano ništa, već za njih znamo samo iz arhivskih zapisa. Iako ne uvijek na izvornim mjestima - dobro očuvani prikazi u kamenim kipovima i reljefima na temu "dobre vlade" do danas svjedoče o načelima na koja su se pozivali dubrovački sustav vladanja i pravni poredak. Oni su pravi loci communes srednjovjekovne političke ikonografije, u kojima se isprepleću motivi pravde s idealima građanskih vrlina i dužnosti. Sve te teme povezuju  ikonografski program Dvora s temama koje se provlače kroz  Statut, djelujući kaodva medija za iste poruke, navedeno je u popratnom katalogu.

image
Katarina Radonić

Michl je izjavila kako je veseli suradnja sa Zavodom te je kazala kako će Muzeji i dalje surađivati s drugima ustanovama, posebno u kontekstu 150. rođendana Dubrovačkih muzeja.

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Jelka Tepšić koja je podsjetila na važnost obilježavanja 750. obljetnice Statuta i na središnju svečanost koja je održana 29. svibnja, a akademkinja Lonza potom je za okupljene priredila posebno vodstvo kroz Dvor.

Glazbeno je otvorenje izložbe na gitari popratila maturantica Umjetničke škole Luke Sorkočevića Katarina Mrvalj.

 

22. travanj 2024 21:25