StoryEditorOCM
KulturaU Muzeju crvene povijesti

Otvorena izložba ‘Ostaci dana‘ Ive Laterze Obuljen: u fokusu su rat, razaranja i lokacija Kupari

Piše dv
15. srpnja 2023. - 22:01

U galeriji Muzeja crvene povijesti otvorena je izložba OSTACI DANA/REMAINS OF THE DAY, cijenjene lokalne umjetnice Ive Laterze Obuljen. Na ovom događaju sudjelovao je i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je održao prigodni govor. 

- U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime sa zadovoljstvom upućujem čestitke priznatoj autorici Ivi Obuljen Laterzi. Autorica predstavlja sve ono što mi u Gradu želimo, pametne i kreativne mlade ljude koji su nakon stjecanja iskustva i znanja u inozemstvu, odlučili se za povratak u rodni i voljeni Dubrovnik. Iznimno mi je drago da se ovdje upravo u prostorima TUP-a otvorila ova vrijedna izložba, jer upravo je ovo mjesto u koje se ulažu veliki napori da zaživi, okupi mlade ljude i unaprijedi kreativnu i umjetničku scenu. Osvrnut ću se kratko na glavnu temu ove izložbe u čijem su fokusu rat, razaranja i lokacija Kupara, stoga moram kazati u ovoj prilici, da ako postoji ijedan prostor koji pokazuje svu turbulenciju posljednjega stoljeća, onda su to upravo Kupari. S jedne strane raj na zemlji, arhitektonski zamišljen prostor s jasnom namjenom, danas i dalje stoji i zjapi razrušen. S time se kao država ne možemo pohvaliti. Ova izložba progovara o pozitivnim i negativnim segmentima, i u tome leži čitava autentičnost, osobno razumijevanje i pogled autorice Laterze Obuljen, koja je svojim povratkom dodatno obogatila umjetnički scenu grada – istaknuo je predsjednik GV Potrebica. 

Izloža je relizirana pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Autorica izložbe Laterza Obuljen i kustosica izložbe Jelena Tamindžija Donnart zainteresiranoj javnosti donose jedinstvenu priču koja kroz novi dodatni okvir, podsjeća na surovu i tešku prošlost, razaranja i uspomene na minule dane. Istovremeno kroz fotografije tiskane posebnom tehnikom, i izrađene od najglađeg i najfinijeg materijala, akrila na platnu, Laterza Obuljen odmiče u svojim radovima od preciznosti, a koristeći dašak svjetlosti kroz primjenu boja nagovještava nastavak života. Propitivanja, interpretacija te razumijevanje prošlosti i sadašnjosti segmenti su kojima se autorica vodila,  stavljajući u središte lokaciju Kupara, nekadašnjeg omiljenog kompleksa i elitnog odmarališta koju su posjećivali brojni politički akteri Jugoslavije. 

26. travanj 2024 22:45