StoryEditorOCM
KulturaSKORO 40 SLIKA

Otvorena izložba fotografija s Prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji: najljepše strane dubrovačkog podmorja prezentirane u Sponzi

Piše PSD.
6. veljače 2023. - 20:29

U atriju palače Sponza otvorena je izložba fotografija s Prvenstva Hrvatske u podvodnoj fotografiji. Organizatori izložbe su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Ronilački klub Dubrovnik i Hrvatski ronilački savez, a postav čini 38 fotografija.

image

Tomo Sjekavica i Kamilo Čuljak

Mihael Barišić/Cropix

Naime, Otvoreno prvenstvo Hrvatske u podvodnoj fotografiji održalo se početkom rujna prošle godine u Dubrovniku. Na prvenstvu je sudjelovalo 23 ronioca iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U izložbi sudjeluju: Dalibor Andres (RK Sisak), Ivio Bilić (RK Dubrovnik), Dado Ćumurija (RK Mostar), Dean Ganza (RK Roniti se mora), Leo Gavranić (RK Dubrovnik), Aleksandar Grilec-Đorđijevski (RK Roniti se mora), Dragutin Krmek (KPA Drava Varaždin), Vanja Krvavica (RK Roniti se mora), Karlo Maćaš (KPA Vodomar Duga Resa), Elvir Mahmutović (Eko RG Invalida Lukavac), Edis Mahmutović (Eko RG Invalida Lukavac), Matea Martinović (RK Dubrovnik/Prirodoslovni muzej Dubrovnik), Vedran Metelko (RK Roniti se mora), Ivana Nobilo (RK Roniti se mora), Klaudio Pozniak (RK Dubrovnik), Miloš Prelević (Eko RG Invalida Lukavac), Lovor Rašan (RK Roniti se mora), Fisnik Sahatciu (KPA 3 maj Rijeka), Miro Stanić (REK HVIDR-a Split), Bilal Šarić (Eko RG Invalida Lukavac) i Damir Zurub (RK Roniti se mora).

image

Slijeva: Kamilo Čuljak, Tomo Sjekavica, Ivio Bilić, Klaudio Pozniak i Matea Martinović 
 

Mihael Barišić/Cropix

Okupljene je najprije pozdravio tajnik Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Tomo Sjekavica, a potom je predsjednik Hrvatskog ronilačkog saveza Kamilo Čuljak otvorio izložbu.

image
Mihael Barišić/Cropix

- Izložbom ćete dobiti mali uvid u dubrovačko podmorje, prije svega, ovo su fotografije s Otvorenog državnog prvenstva koje je održano početkom rujna i na neki način možete vidjeti najbolje fotografije od svih natjecatelja. Natjecanje se održava prema pravilima međunarodne organizacije CMAS na tri različite teme: ambijent, makrofotografija i riba. One su ovdje prisutne tako da možete dobiti predodžbu, posebno kad vidite neke organizme koji su veliki svega nekoliko centimetara, to je posebno interesantno za prezentaciju. Naravno da ove fotografije govore i o umješnosti onih koji su ih uspjeli napraviti, a isto tako govore o ljepotama podmorja i svemu ovom što možete vidjeti kad zavirimo ispod površine. Čestitao bih domaćinu, Ronilačkom klubu Dubrovnik i Zajednici tehničke kulture koji su dali napora da ovo natjecanje uspije, da bude što kvalitetnije i da ono kao produkt da ove divne fotografije, izjavio je Čuljak.

image
Mihael Barišić/Cropix

Najbolja fotografija cijelog natjecanja bila je fotografija podvodnog ambijenta od Damira Zuruba iz Ronilačkog kluba Roniti se mora. On je ujedno osvojio i ukupno prvo mjesto u kategoriji DSLR fotoaparata, a njegov klub prvo mjesto ekipno.

image
Mihael Barišić/Cropix

Izložba ostaje otvorena do 12. veljače.

30. travanj 2024 16:55