StoryEditorOCM
Kultura71. FESTIVALSKO LJETO |

OTVORENA IZLOŽBA "DUBROVNIK PLOVI" Na platou Lazareta ‘zaplovili‘ brodovi Igora Hajdarhodžića

Piše Bruno Lucić
25. srpnja 2020. - 22:41
U sklopu popratnog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara, na platou Lazareta otvorena je izložba „Dubrovnik plovi“ umjetnika Igora Hajdarhodžića. Izložba je rezultat suradnje Igara, Dubrovačke baštine d.o.o. i Art radionice Lazareti.

- Prvenstveno bih zahvalio Igoru i autoru fotografiju Tomislavu Kovačiću na ovoj izložbi koja je svojevrsni dar Festivalu, Lazaretima, posjetiteljima Grada i građanima. Igorovi brodovi samo su naizgled "ready madeovi", ako ih pažljivo razgledamo, uvidjet ćemo memorijske slojeve ljudskog iskustva koji su utkani u svaki od tih zagonetnih plovila. Igorova plovila afirmiraju reciklažu kao umjetnički postupak i otpad kao gradbeni materijal stavljajući u fokus pitanja poput ekologije, održivosti, ali igre i mašte kao transportnog iskustva. Napomenuo bih da će u sklopu ove izložbe biti održana zanimljiva radionica gradnje brodova, kazao je pomoćnik za dramski program Saša Božić na početku.

Potom je riječ preuzeo autor, rekavši najprije nekoliko detalja o radionici za djevojke i dame, a potom i o samoj izložbi.

- Drago mi je ako vam se izložba sviđa i pozivam sve one koji su zainteresirani da dođu na našu radionicu, poručio je Hajdarhodžić.

Izložba publici predstavlja objekte koji imaju formu broda, a umjetnik ih je sastavio od mnoštva odbačenih predmeta koji se pojavljuju u novoj funkciji. Pažljivom promatraču tako neće promaknuti dijelovi poljoprivrednih strojeva i alata, dijelovi mehanizama industrijskih strojeva, pile, rešetke, lanci, šarafi, metalne mreže, kutije za alate i slično. Uz to, i tragovi udaraca, lomovi, istrošenost podloge, hrđa, zaprljanost, postaju likovni materijal. Umjetnik polazi od ready madea, a projekt pokazuje konceptualne rezultate. Predmeti sačinjeni od odbačenih pa onda ponovno pronađenih artikala nude dva razmišljanja: pokraj naglašenog sarkazma prema industrijskom društvu, nalazimo i upozorenje na ekološku zapuštenost naših svijesti. Promatrač je naveden na maštanje, razmišljanje i putovanje, a autor mu nudi transport.

Izložba „Dubrovnik plovi“ na platou Lazareta otvorenom ostaje do zatvaranja 71. Igara, 25. kolovoza.
24. travanj 2024 10:32