StoryEditorOCM
KulturaLAZARETI |

OTVORENA IZLOŽBA Domagoj Perkić poveo publiku na zanimljiv put motiva i simbola na stećcima dubrovačkog područja

Piše Bruno Lucić
14. srpnja 2021. - 23:30

U četvrtoj lađi Lazareta otvorena je izložba "Motivi na stećcima dubrovačkog područja" autora, višeg kustosa Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja dr. sc. Domagoja Perkića. Organizatori izložbe su Dubrovački muzeji i Dubrovačka baština. Likovni postav potpisuje Ivona Michl, a grafički dizajn i dizajn holograma Studio m&m. Autorica crteža stećaka je Marta Perkić, a 3D modele stećaka izradile su tvrtke Lupercal j.d.o.o. i Neir d.o.o. Koordinatorica izložbe je Zrinka Lucianović, stručna suradnica za kulturna događanja u Dubrovačkoj baštini.

image
Božo Radić/Cropix

Tonči Daničić u ime Dubrovačke baštine pozdravio je okupljene, kazao je kako je riječ stećcima koji su pronađeni od Vitaljine do Imotice. Istaknuo je nadu kako će ova izložba biti početak 'lijepe suradnje' između Dubrovačke baštine kao najmlađe organizacije u kulturi i Dubrovačkih muzeja kao najstarije ustanove u kulturi. S nekoliko riječi se obratila i Lucianović.

- Teška vremena u našim prostorima obično rađaju fantastične suradnje tako da smo ionako odličnu suradnju s Dubrovačkim muzejima u koronakrizi još poboljšali i to je urodilo plodom u obliku ove krasne izložbe. Jako je zanimljiva za sve koje zanima naša baština, zanimljivi su to srednjovjekovni simboli sa stećaka, sve je to nešto što mi 'negdje' znamo, ali morat ćete se malo više udubiti u Domagojeve vrlo zanimljive tekstove i onda ćete vidjeti koliko ustvari ne znamo i na što sve možete biti ponosni, rekla je Lucianović.

Perkić je autor izložbe, ali i tekstova te fotografija. U svom govoru zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji, naglasivši kako je i ova izložba 'timski rad' i kako je u ovom projektu bio uključen veliki broj ljudi.

image
Božo Radić/Cropix

- Puno mojih kolega i prije mene i sigurno nakon mene će se baviti stećcima, stećci su jedan neiscrpan izvor za proučavanje. U svim tim prijašnjim programima i projektima više smo se nekako bavili topografijom, gdje sve imamo stećke, kako oni izgledaju, njihov broj i slično, međutim, motivi su bili relativno zapostavljeni. Motivi su možda upravo ono što je možda najzanimljivije na tim stećcima, naime, njih možemo promatrati kao odraz stvarnog života u srednjem vijeku, a možemo ih gledati kao čisti simbolizam. Normalno, čim uletimo u taj moment simbolizma, na nekom smo krhkom terenu jer kad dođemo ispred stećka, činjenica je samo ono što vidimo ispred sebe, međutim, i ta činjenica je upitna jer ovisno o položaju svjetla odnosno sunca, vidjet ćemo nešto više ili manje i samim tim ćemo to tumačiti ovako ili onako. Plus, simbolizam sam po sebi nas dovodi u mnoge dileme što mi tu vidimo. Svaka osoba će na svoj način to protumačiti. Naime, tumačenje simbola je uvijek subjektivno tako da i ja kad ponudim neki od mogućih odgovora, taj odgovor nije jednoznačan i svatko od nas kad dođe ispred stećka imat će svoj odgovor i svoje tumačenje i ništa vi ili ja nismo više u pravu kad to pokušavamo tumačiti. Izložba je koncipirana na način da smo podijelili motive po nekim kategorijama, te kategorije su dogovorne kategorije, sigurno ih oni u srednjem vijeku nisu na taj način tumačili ni dijelili. Tu su motivi životinja, raznih scena, scena lova, scena duhovno-religijskog karaktera, ali to su sve neke dogovorne kategorije, rekao je Perkić.

image
Božo Radić/Cropix

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Julijana Antić Brautović otvorila je izložbu.

- Mogu samo reći da sam izuzetno sretna i ponosna što se u Dubrovačkim muzejima, posebno naš Domagoj, bavi stećcima, tom fantastičnom baštinom koju dijelimo sa susjednim državama, ali je kao takva jedinstvena u svijetu, kao takva je zaštićena 2016. kao svjetska baština pod UNESCO-m. Trideset lokaliteta je zaštićeno, od toga samo dva u Hrvatskoj, od toga samo jedan kod nas u Konavlima - crkva sv. Barbare u Dubravci i okolna nekropola. To samo po sebi govori da su ovakve izložbe izuzetno važne, posebno s obzirom na to da su, unatoč činjenici da su kroz 19. i 20. stoljeće u nekoliko navrata stećci zaista bili u fokusu i znanstvene i stručne javnosti, mi još uvijek imamo cijeli niz nedoumica o stećcima tako da vjerujem da će ova izložba, ali i svi budući projekti koji se budu bavili stećcima polučiti veliki interes javnosti, kako naše domaće, tako svakako i dubrovačkih turista, poručila je Antić Brautović.

Izložba ostaje otvorena do sredine rujna, a moći će se razgledati radnim danom od 9 do 20 sati te subotom od 9 do 13 sati.

26. travanj 2024 13:59