StoryEditorOCM
KulturaKNEŽEV DVOR

Otvorena izložba ‘150 godina Dubrovačkih muzeja‘: najstarija, najveća i najznačajnija kulturna ustanova stoljeće i pol je svjetionik dubrovačke povijesti i ambasador Dubrovnika

Piše Bruno Lucić
23. srpnja 2022. - 23:11

Povodom obilježavanja 150. obljetnice osnutka Dubrovačkih muzeja, u prepunom Kneževom dvoru otvorena je središnja izložba "150 godina Dubrovačkih muzeja". Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić potpisuje stručnu koncepciju izložbe. Također, u tome je sudjelovala i taj proces započela i bivša glasnogovornica i ravnateljica Dubrovačkih muzeja, a sadašnja pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović.

 

Michl je na početku kazala kako su nakon 150 godina ‘zapuhali‘ neki novi vjetrovi te tako Arheološki muzej uskoro više neće biti ‘beskućnik‘. Navela je kako su u posljednjih 150 godina Muzeji izdali više od 100 publikacija (monografija, kataloga, edukativnih materijala...) i otvorili 143 izložbe iz svog fundusa. Dodala je kako je ustanova u svih 150 godina skrbila o baštini i kulturnom nasljeđu te da će nastaviti čuvati ih i prezentirati i u budućnosti.

 

Zahvalila je svim kolegama, tehničkom osoblju, Gradu Dubrovniku, kolegama u Prirodoslovnom muzeju koji su ustupili određene predmete za izložbu, restauratorskim radionicama Sveučilišta u Dubrovniku, Tehničkom odjelu Dubrovačkih ljetnih igara, kao i sadašnjim te bivšim djelatnicima ustanove.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica u ime Grada Dubrovnika kazao je kako mu na pamet u ovoj prilici pada samo jedna riječ: zahvalnost.

 

- Zahvalnost na 150 godina promicanja slave Dubrovačke Republike i našeg grada, zahvalnost za ono što djelatnici Muzeja na čelu s ravnateljicom danas rade i što će raditi u budućnosti. Dubrovački muzeji su najznačajnija kulturna ustanova u Dubrovniku, vi ste svjetionik dubrovačke povijesti, ambasadori grada Dubrovnika, svi naši gosti koji dođu posjetiti ovu ustanovu nose neke doživljaje i uspomene doma. Pred vama su izazovi kako novim generacijama predstaviti povijesnu baštinu, a Grad Dubrovnik je prvi prijatelj Dubrovačkih muzeja. Zahvaljujem svim bivšim djelatnicima, onima koji su udarili temelje Dubrovačkih muzeja i onima koji  danas rade u ovoj ustanovi, poručio je Potrebica.

 

Otvarajući izložbu, zamjenica dubrovačkog gradonačelnika i izaslanica ministrice kulture i medija Jelka Tepšić čestitala je sadašnjim i bivšim djelatnicima.

 

 

Naglasila je kako je riječ o najvećoj i najznačajnijoj dubrovačkoj kulturnoj ustanovi te je komentirala kako je imala sjajnu suradnju sa svim ravnateljicama s kojim je tijekom godina surađivala. Poručila je kako se i nakon dvije krizne pandemijske godine kultura pokazala, a podsjetila je i na Godinu Statuta odnosno na 750. obljetnicu Dubrovačkog statuta koja se obilježava ove godine. Prokomentirala je kako je tu još niz jubileja jer je Dubrovnik grad prebogat kulturom i umjetnošću te je time odgovornost svih onih koji rade u kulturi veća. 

 

- Želim izraziti zahvalnost svim djelatnicima, drago mi je da svjedočimo tome kako se muzeji i kulturne ustanove otvaraju i postaju dostupnije javnosti te time prate svjetske trendove, izjavila je Tepšić. 

 

Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej.

 

Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice.

 

Izložba "150 godina Dubrovačkih muzeja" prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno - pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i "iza scene". Na izložbi se može vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća.

 

Predstavljena je i dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području.

 

Autori tekstova su kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša i Lucija Vuković.

Otvorenje izložbe nastupom su uveličali članovi Folklornog ansambla Linđo. 

 

Veliku obljetničku izložbu Dubrovačkih muzeja koja ostaje otvorena do 31. prosinca, prate i novi prigodni suveniri na koje će tijekom otvorenja biti odobreni popusti od 20 posto.  

19. travanj 2024 06:11