StoryEditorOCM
KulturaSPOMENIK KULTURE

Otvoren obnovljeni Knežev dvor u Slanome

Piše DV
14. svibnja 2017. - 10:46

U nazočnosti ministrice kulture Nino Obuljen Koržinek večeras je nakon tri i pol godine radova otvoren obnovljeni Knežev dvor u Slanome. Riječ je o prvom od čak 11 kneževih dvorova, za koliko ih skrbi Društvo prijatelja dubrovačke starine, a obnova je stajala 15 milijuna kuna.

– Dubrovačka Republika dijelila se na jedanaest knežija, a kneževi dvorovi su bili u Pridvorju, u Cavtatu, u Slanome, Stonu, Janjini, Lastovu, Mljetu… Takva je podjela ostavila traga čak i u današnjem administrativnom ustroju, te se još uvijek koriste imena starih knežija – tako umjesto općine Slano imamo općinu Dubrovačko primorje I zato smo odlučili vratiti Knežev dvor u Slanome u stanje kakav je nekad bio, te ga učiniti dostupnim za društvene i kulturne događaje  –izvijestio je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić i podsjetio na tijek obnove koja je počela 2014. izradom projekta, te potrajala do ove godine, kad je nekoć zapušteni dvor s okolišem završen i u građevinskom smislu.

Dvor koji je bio za vrijeme Dubrovačke Republike sjedište kneza za Dubrovačko primorje. Dvor je 1806. spaljen do temelja, a ista sudbina ga je, ovoga puta kao privatne kuće, zadesila i 1991. Uz pomoć Općine Dubrovačko primorje od privatnih vlasnika otkupilo ga je Društvo prijatelja dubrovačke starine i nakon izrade projekta povjerenog Studiju Vetma, započeli su radovi na njegovoj obnovi u režiji Građevinar Quelina.

Na svečanom otvorenju obnovljenog zdanja ministrica Obuljjen Koržinek iskazala je potporu radu DPDS-a na očuvanju i zaštiti nepokretne baštine dubrovačkog kraja.

19. travanj 2024 18:16