StoryEditorOCM
KulturaOBNOVA SIMBOLA SLOBODE |

Oštećenja su velika, ali dubrovačkog Orlanda neće trebati zamijeniti replikom

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
13. lipnja 2020. - 06:57
Voditeljica nadzora Orlandova stupa u Dubrovniku, dr. sc. Vinka Marinković iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Splita, izjavila je kako je dosadašnji nadzor pokazao pomake u konstrukciji stupa, ali prvi će se konkretni znanstveni rezultati znati u ponedjeljak, 15. lipnja, kada je u Maloj vijećnici zakazana konferencija za medije na temu dosadašnjih saznanja prikupljenih monitoringom.

Na press konferenciji doznat ćemo i koje su to stručne preporuke eksperata ICROMM-a, te sve detalje o budućim aktivnostima vezanim za sanaciju i restauraciju Orlandovog stupa.

image
ICCROM će pružiti stručnu pomoć u procesu sanacije oštećenja na Orlandovom stupu


Šest stotina godina star Orlandov stup krasi lik srednjovjekovnog viteza s mačem koji spada u najljepše Rolande Europe. Izradio ga je, prema ugovoru iz 1418., Bonino iz Milana uz pomoć domaćih majstora. Orlandov stup podignut je 13. svibnja 1419. Tog dana su vlastelini Lujo Gozze i Zore Palmotta od Malog vijeća dobili zadatak da izrađeni Orlandov stup postave na glavni gradski trg pred crkvom sv. Vlaha.

Simbol je državnosti na čijem jarbolu se uvijek vijorila državna zastava. U vrijeme Feste sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika, Orlandov stup krasi barjak s njegovim likom, a u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara barjak Libertas.

Kao preduvjet budućih radova na sanaciji oštećenja na Orlandovom stupu, složeni proces monitoringa pukotina započeo je u Orlandovoj godini, 2019., podsjećaju iz Grada Dubrovnika. Da bi se stvorili uvjeti za dvogodišnji monitoring, ali i umanjili rizici od nastanka daljnjih oštećenja, u siječnju prošle godine postavljena je zaštitna skela koja je ‘sakrila‘ Orlanda, a projekt sanacije oštećenja je Zavod za obnovu Dubrovnika povjerio Hrvatskom restauratorskom zavodu. Mjerni uređaji, njih šest, montirani su i aktivirani in situ, a u proces je uključen i ICCROM (Međunarodni centar za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine), savjetodavno tijelo koje usko surađuje s UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu.

image
Grad Dubrovnik


- Na pressici ćemo sve razjasniti. Idemo s namjerom da Orlando ostane na istom mjestu, to je prva opcija. Naravno, naš monitoring i mjerenja su još u tijeku, pa ćemo na temelju tih rezultata istraživanja moći točnije odrediti koja će biti metoda zaštite – istaknula je Vinka Marinković.

- Ide se s najmanje invazivnom metodom. Međutim, ne možemo to garantirati dok nam sva mjerenja ne pokažu točne rezultate.

- Oštećenja su dosta velika, no, dosadašnja mjerenja pokazala su pomake koji nisu radikalni koliko se očekivalo. To su još neslužbeni rezultati jer nam je monitoring još uvijek u tijeku – naglasila je Marinković, te najavila da će se sve razjasniti na press konferenciji u ponedjeljak.

Na pitanje hoće li Orlando u budućnosti biti zaštićen nekom ogradom, s obzirom da su se već događali vandalski ispadi u kojima mu je iščupan ili slomljen mač, viša konzervatorica-restauratorica Marinković odgovorila je da se razmišlja i o tome.

- Orlando je za sada u skeli i bit će u skeli još godinu dana. Krajem lipnja napravit ćemo prenamjenu skele, zahvaljujući kojoj će se Orlando moći bolje vidjeti. Moramo omogućiti da svjetlost ulazi unutar skele, tako da ta mjerenja za vrijeme ljeta budu još preciznija, jer očito i temperatura djelomično utječe na pomake – kaže.

Podsjetimo, na pukotine je postavljeno šest senzora uz jedan kontrolni, kako bi se promatrala dinamika širenja vertikalnih pukotina, a pomaci i temperatura snimaju se svakih sat vremena. Još se sa sigurnošću ne može reći hoće li se restauracija moći obaviti ‘in situ‘ ili će se Orlando ipak morati demontirati.

image
Dubrovački vjesnik


- U veljači smo imali sastanak s ICCROM-om (Međunarodnim centrom za očuvanje i restauraciju dobara kulturne baštine) i razgovarali s njima o svim mogućnostima obnove, tako da su nam oni savjetovali da još primijenimo neka određena mjerenja i dijagnostiku kako bismo bili što sigurniji u odluke koje predstoje – naglasila je Vinka Marinković.

Naravno da će se Orlandov stup nastaviti promatrati i nakon obnove, ostane li u konačnici na svom mjestu.

- To je najbolja prevencija. Protok vremena i zastava koja se na njemu vijori utjecala je na njegova oštećenja. Dobili smo čak i neke detaljne preporuke kako se odnositi prema Orlandovom stupu, ukoliko ostane na svojoj poziciji nakon konzervatorsko-restauratorskog zahvata. Imamo preporuke kako ga održavati, na koji način staviti zastavu i slično. To su odluke koje se još kreiraju jer je monitoring u tijeku, trajat će još godinu dana i još ne možemo izaći s njima – rekla je naša sugovornica.

image
Grad Dubrovnik


U ponedjeljak ćemo ipak imati priliku čuti određene informacije – o dinamici radova koji predstoje i o izmjeni skele. Naime, uklonit će se OSB ploče i postaviti željezna ograda, tako da će biti vidljiv. Na Orlandu i dalje ostaju mjerni instrumenti, koji će doživjeti nadopunu, zaključila je Vinka Marinković.
03. svibanj 2024 12:37