StoryEditorOCM
KulturaČETVRTA DRAMSKA PREMIJERA

‘Oluja‘ dolazi na Lokrum: ‘Izazvat ćemo dubrovačku publiku i pokazati joj nešto drugačije! Bit će punka, elektronike, alternative, ali i zabavne te klapske glazbe...‘

Piše Bruno Lucić
14. kolovoza 2024. - 13:19
Konferencijom za medije najavljena je posljednja dramska premijera 75. Dubrovačkih ljetnih igaraBruno Lucić

Konferencijom za medije 14. kolovoza najavljena je posljednja dramska premijera 75. Dubrovačkih ljetnih igara, "Oluja" Williama Shakespearea u režiji i adaptaciji Vita Taufera. Ravnateljica drame Dubrovačkih ljetnih igara, Senka Bulić, nije krila sreću zbog predstojeće premijere 20. kolovoza na Lokrumu s početkom u 21 sat.

- Predstava igra na čarobnom Lokrumu, na fantastičnoj lokaciji za taj tekst, zadnji tekst koji je napisao Shakespeare govori o budućnosti svijeta. Predstavu režira meni najdraži redatelj Vito Taufer, to je redatelj s kojim sam odrastala, koji je obilježio i moj rad... Sve kultne predstave u ovom dijelu Europe je po meni napravio Vito Taufer. Tekst je enigmatičan, može ga se raditi na tisuću načina, između realnog i magičnog, to je zapravo okrutna slika svijeta. Predstava je to koja tematizira emigraciju, kolonijalizam... Cijelu jednu društvenu sliku svijeta donosi na neobičan i uzbudljiv način. Vita volim jer uvijek nađe neki novi jezik i svježe linije ispod tog teksta. Sretna sam što je okupio fantastičan tim...

Utopija ili propast

- Svi koji su radili, stvarali su veliku sliku tog utopijskog svijeta. Glumci su fantastični, vidjet ćete koliko su oni okupljeni s raznih strana, a dišu kao tim! Imaju svoju zajedničku snagu, energiju... U budućnosti teatra trebaju biti upisani takvi glumci! Bit će uzbudljivo gledati te energije, snove, promišljanja... Bit će to jedna od uzbudljivih predstava koju ćemo gledati na ovim prostorima, meni je uzbudljivo na svakoj probi, s velikim uzbuđenjem i radošću čekamo tu predstavu, poručila je Bulić.

Taufer je podsjetio kako je adaptaciju teksta napravio s dramaturginjom Vesnom Đikanović.

- Radi se o jednom čudnom tekstu. Kod Shakespearea, kao i kod Mozarta, nema granica u mogućnostima interpretacije... Može ga se interpretirati iz različitih perspektiva, bijelih i crnih, optimističnih i pesimističnih... Htjeli smo tekst prirediti, ali je više-manje ostao isti. Morali smo ga mijenjati da bi bolje komunicirao s današnjim vremenom, ali tekst je isti... Samo je interpretacija kraja radikalno promijenjena. Tekst i danas komunicira s nama, otkriva kako se 400 i nešto godina poslije nije puno toga promijenilo... Ljudski duhovni i genetski materijal prenosi se iz vijeka u vijek nepromijenjen... Sam tekst napravljen je kao miks žanrova i to sam htio i uspostaviti... Imamo Mrlu i Ivanku koji rade muziku, a muzika je strašno važna u ovoj predstavi. U tekstu se spominje muzika kao temeljni kazališni materijal, jezik...Što se više približavamo premijeri, tenzija je veća... Postaje interesantno tek ovih dana... Ne znamo hoćemo li postići utopiju ili propasti, ovo je interesantna i rizična avantura... Senki hvala što me zvala na ovu izvanrednu lokaciju i nadam se da ćemo napraviti nešto lijepo, rekao je redatelj.

Glumica Ružica Maurus koja igra Mirandu, jedinu žensku ulogu, zahvalila je Bulić i Tauferu na pozivu.

- Ovo je jedan od najljepših radnih procesa u kojima sam bila... Autorski tim je više od kolega, postali smo kao obitelj... Imamo veliku slobodu, a sama lokacija, Lokrum, sve je lijepo, miriše, mekano je i toplo... Igrati na toj lokaciji je velika čast, posebno meni kao mladoj osobi. Igram jedinu žensku ulogu i to mi je posebna stvar, pogotovo jer igram s ovim frajerčinama, ‘gavelijancima‘, HNK Varaždin, Hollywood... A Miranda, Miranda je ista kao ja, navela je Maurus.

Seoba u radijski eter

Ulogu Prospera igra Luka Peroš koji je isto tako zahvalio ravnateljici drame DLJI.

- Dugo sam razmišljao o ovoj ulozi, hodao sam po stanu kao profesor Baltazar i razmišljao... Velika je čast igrati na Lokrumu u Dubrovniku... Izuzetno veliki izazov... Nadam se da ću napraviti ono za što sam pozvan. Ekipa je brutalna, ovo je jako težak komad koji želimo postaviti u Vitinoj ideji... Senka je došla u Dubrovnik ‘razbucati‘ stvar i kad je riječ o kazalištu, idemo se malo maknuti, idemo izazvati dubrovačku publiku i pokazati nešto drugačije... Otok je magičan, vratit ćemo publici s istom tom čarolijom! Težak je ovo i zahtjevan projekt na svim segmentima, ali bit će to odlična i brutalna predstava, svatko će dati 100 posto, zahvalna sam im na tome, kazao je Peroš.

Damir Martinović Mrle počašćen je što prvi put surađuje s Tauferom.

- Znam Vita cijeli život na neki način, još dok je radio u Rijeci bio sam uredno na svakoj predstavi, uživao i sanjao da bi jednog dana mogli raditi zajedno... Velika je stvar da smo se našli na tom lijepom otoku, glazba je dosta raznolika, obuhvaća punk i alternativu, krenuli smo iz toga, ima dosta elektronike i malo zabavne glazbe, ima i klapske glazbe, svih žanrova u jednoj predstavi i mislim da će to biti interesantno. Jako je važno i dobro da imamo jako dobre pjevače kao što su Ružica i Lovro, ali i Adrian pjeva jedan hit... Zahvaljujući njima smo uspjeli napraviti par vrhunskih pjesama i mislim da ćemo ih objaviti na jednom od naših budućih albuma... Slušat ćete ovu glazbu, neće predstava završiti na ovom otoku, bit će je puno i u radijskom eteru, najavio je Mrle.

Reprize su 21., 22., 23. i 24. kolovoza također u 21 sat.

15. rujan 2024 20:50