StoryEditorOCM
KulturaU OGRANKU KNJIŽNICA LAPAD

Proslavljen 50. rođendan zbirke ‘‘Miševi i mačke naglavačke‘‘! Ljepše je igrati se nego gledati u mobitel, poručio je akademik Luko Paljetak

Piše DV
15. studenog 2023. - 12:29
Ljepše je igrati se nego gledati u mobitel – zaključio je akademik Luko Paljetak svoj susret s djecom i odraslima.Knjižnice Dubrovnik/

Dubrovačke knjižnice organizirale su, 14. studenoga u Ogranku Lapad, književni susret s akademikom Lukom Paljetkom povodom pedesete obljetnice prvoga izdanja njegove zbirke pjesama za djecu “Miševi i mačke naglavačke”. Susretom je moderirala knjižničarka Katarina Palinić.

Ideja za Zbirku došla mu je jer je kao dijete imao mačku s kojom se volio igrati, ali shvatio je da bi se ona više voljela igrati s jednim mišem. Oduševljena djeca pozorno su slušala Paljetka dok je čitao neke od pjesama iz Zbirke. Između čitanja obavezna su bila i pitanja upućena autoru o likovima iz pjesama, diskutirali su o njihovim radnjama, a neke su zanimale i osobne stvari vezane za akademika, osim godine rođenja (1943.), pitali su ga i koja mu je knjiga bila najdraža kada je bio njihovih godina, a gospar Luko je odgovorio kako je to ‘‘Pale sam na svijetu‘‘. I on je njih pitao vole li čitati i što trenutno čitaju. Uz to im je dao savjet ‘da čitaju kad mogu, ali to ne znači da moraju samo to raditi‘. Djeca su Paljetku uručila svoje crteže i fotografirala se s njim.

- Razgovarajte jedni s drugima, ne šaljite sms-ove. Ljepše je igrati se nego gledati u mobitel – zaključio je akademik Luko Paljetak svoj susret s djecom i odraslima.

Zbirka “Miševi i mačke naglavačke” objavljena je 1973. Iste je godine nagrađena književnom nagradom Ivana Brlić-Mažuranić. Ubrzo nakon objavljivanja uvrštena je na popis obveznih lektira za učenike nižih razreda osnovnih škola, pa duhovite pjesme o miševima, mačkama, gusjenicama, krokodilima i brojnim drugim životinjama i stvarima već desetljećima generacije djece uvode u čudesan svijet pjesništva.

Tijekom 2023. godine Knjižnice su organizirale niz susreta kako bi učenici trećih razreda dubrovačkih osnovnih škola upoznali akademika Paljetka, a ovim susretom željele su to omogućiti djeci i odraslima koji nisu imali tu priliku. Događanje je organizirano i u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

28. travanj 2024 01:09