StoryEditorOCM
KulturaMEĐUNARODNA POZORNICA

Održan koncert Ivane Marije Vidović u dvorcu Normanno-Svevo di Sannicandro di Bari

Piše dv
7. lipnja 2023. - 19:52

Dubrovačka međunarodno respektirana pijanistica Ivana Marija Vidović proteklih je dana boravila u prekomorskom Bariju u Apuliji gdje je njena multitalentiranost i aktivnost dosegla zavidne rezultate. Uz sjajne gudače, gudački kvartet iz Orkestra Filarmonica Pugliese i to Ester Esabon i Annalisa De Venuto na violinama, Luigi Vania na violi, te Cosmaola Nitti na violončelu, izvela kao solistica hispanički repertoar sastavljen od španjolskog skladatelja Joaquína Turine te argentinskog kralja klasičnoga tanga Astora Piazzolle. Prvi put u Italiji izveden je i aranžman poznate skladbe Libertango u aranžmanu španjolske skladateljice Elene López koji je razgalio publiku do kraja. Koncert se odvio u tajanstvenoj dvorani dvorca i to preko tisuću godina starom Castello Normanno-Svevo di Sannicandro di Bari. Publika je očekivala dodatke a izvođači su topli prijem publike vrlo rado i nagradili. U intervalu euforičnog koncerta prorektor Akademije umjetnosti i filozofskih znanosti Massimo Massa utkao je i kratki razgovor s hrvatskom umjetnicom Ivanom Marijom Vidović te ju je na diskretan i suptilan način predstavio prepunome dvorcu. Vidović se kako kaže talijanski tisak predstavila sa zavidnom lakoćom na talijanskom jeziku baš kao da govori svoj jezik te je publiku iznenadila i svojim pjesničkim ostvarenjem s poemom Krizanteme (u talijanskom prijevodu Crisantemi) s posvetom hrvatskoj skladateljici svih skladateljica Dori Pejačević u ovoj godini kada se Dori posebno klanjamo za 100 godina od njene prerane smrti.

Talijanski tisak ističe: „Razgovor koji je vodio Massimo Massa, prorektor Akademije, bio je zanimljiv i emotivno snažan te je dao prostora za vrlo produbljeni dijalog s hrvatskom umjetnicom Ivanom Marijom Vidović. Zanimljive teme potaknule su sveprisutne na razmišljanje te istaknule izrazito ljudsku stranu umjetnice ispričane kroz njezina životna i profesionalna iskustva. Glazbena razina izražena od prvih arpeggia pijanistice pa sve do ritmički neodoljivih skladbi za kraj bila je na vrlo visokoj razini sa snažnom porukama i muzikalitetom a uz bok mladim talentima Filharmonijskog orkestra Pugliese koji su također uz bok iskusne hrvatske pijanistice oduševili publiku...“  

PREDSJEDNICA ŽIRIJA MEĐUNARODNOG NATJECANJA EZIO BOSSO

Ovim koncertom otvoreno je drugo po redu međunarodno natjecanje Ezio Bosso. Bosso je bio poznati dirigent, skladatelj, kontrabasist i po potrebi pijanist, kako je sebe volio nazivati. Rođen u Torinu 1971. a prerano preminuo u Bologni 2020.godine. Eklektičnost, svestranost i velikodušnost obilježja su njegove umjetničke karijere, a bogat je niz suradnji s prestižnim glazbenim institucijama i koncertnim dvoranama u kojima je nastupao kao skladatelj ili izvođač, kao dirigent orkestra ili kao član komornih sastava.

Natjecanje koje slavi njegovo ime odvijalo se u istom maestoznom zdanju dvorca Normanno-svevo a pijanistica Ivana Marija Vidović predsjedala je uglednim žirijem uz još osmero članova iz svijeta klasične glazbe. Tri discipline i to klavirski dueti, komorna glazba gdje je klavir uključen kao i natjecanje zborova uz pratnju klavira iznenadio je kvalitetom i marljivošću od najmanjih do srednjoškolaca. Vrhunske intonacije, dikcije, teme, izvođenja žiri je srdačno nagradio prema kriterijima. Stručni žiri ispoštovao je odluke predsjednice iz Dubrovnika a zadovoljstvo radom naše umjetnice organizatori nisu krili te su moguće i buduće još obogaćenije prekomorske suradnje na obostrano zadovoljstvo. Budući da nas isto more spaja moglo bi se reći Mare nostrum Adriaticum. A u ovom kontekstu još i bolja poruka Artem et anima nostra Adriaticum (Umjetnost i duša naša jadranska).

24. travanj 2024 17:02