StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA

OD ANTARKTIKE DO DUBROVNIKA Violinist Dan Zhu nastupio s Dubrovačkim simfoničarima pod ravnanjem Uroša Lajovica

Piše PSD.
2. lipnja 2018. - 02:31

Kineski violinist Dan Zhu nastupio je s članovima Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem slovenskog dirigenta Uroša Lajovica u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik. Repertoar je bio sljedeći: Simfonija br. 6 u C duru (F. Schubert) te Koncert za violinu i orkestar u D duru (L. van Beethoven). 

Zanimljivo, prvi je ovo nastup ovog glazbenika iz Dalekog Istoka koji je svirao i na kontinentu okovanim snijegom i ledom. Naime, Zhuov interes za sudjelovanje u raznim kreativnim područjima doveo je do suradnje s organizacijom za očuvanje okoliša Antarctica Forum te je rezultirala  time da je 2013. postao prvi violinist u povijesti koji je nastupio na Antarktici.

Zhu je nastupao i na međunarodnim scenama Europe, Amerike i Azije, a prema magazinu Strad opisan je kao „umjetnik izražene skromnosti i predivnih tonskih dometa“. Njegova nedavna trijumfalna izvedba s Bostonskim simfonijskim orkestrom na Tanglewood Festivalu je od strane kritike opisana kao „doista brlijantna, snažna i uglađena“. Nastupio je s mnogim orkestrima kojima su ravnali dirigenti Christoph Eschenbach, Zubin Mehta, Philippe Entremont i drugi poznati dirigenti. 
 

24. travanj 2024 10:58