StoryEditorOCM
KulturaMATICA HRVATSKA

Objavljena knjiga Luke Paljetka "Kroz strane stranice"

Piše Hina
13. ožujka 2023. - 14:58

Matica hrvatska objavila je knjigu akademika Luke Paljetka "Kroz strane stranice - Studije i ogledi iz svjetske književnosti", koja predstavlja odabrane klasike te vodi čitatelja kroz povijest svjetske književnosti. 
Akademik Paljetak na temeljit i lucidan način predstavlja odabrane klasike iz "velikih" i "malih" književnosti zapadnoga književnog kruga, napominje nakladnik i dodaje kako Paljetak piše o Ovidiju i Shakespeareu, Edgaru Allanu Poeu, Francu Prešerenu, Jamesu Joyceu, Federicu Garcíju Lorci i drugima.
Knjiga je, ocjenjuje, u isti mah priručnik koji čitatelja vodi kroz povijest svjetske književnosti, ali i svjedočanstvo o prijevodima i prevođenju, kao i uvid u recepciju svjetske književnosti u hrvatskoj sredini. 
Paljetkova knjiga potvrđuje nezaobilaznu međunarodnu dimenziju hrvatske kulture kao cjeline i njezinu uključenost u svjetska književna kretanja, ističe nakladnik.
Akademik Luko Paljetak rođen je u Dubrovniku 1943. godine. Slavistiku te engleski jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Nakon toga radio je kao redatelj i dramaturg u Kazalištu lutaka Zadar, a zatim kao asistent na Katedri za noviju hrvatsku književnost i Katedri za svjetsku književnost na Filozofskome fakultetu u Zadru. 
Autor je više desetina pjesničkih zbirki i drugih književnih djela te književnoznanstvenih, povijesnoumjetničkih i likovnih monografija. Prevodi s engleskog, slovenskog, talijanskog, francuskog, ruskog i španjolskog jezika. Održao je i više samostalnih izložbi slika.

26. rujan 2023 20:18