StoryEditorOCM
KulturaAUTOR IGOR ZIDIĆ

Novo čitanje opusa velikog dubrovačkog slikara: predstavljanje monografije Antuna Masle u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Piše Dv
12. kolovoza 2022. - 14:52

Monografija Antun Masle autora Igora Zidić, jednog od najpoznatijih hrvatskih povjesničara, teoretičara i kritičara umjetnosti bit će predstavljena na taraci Umjetničke galerije u četvrtak, 18. kolovoza u 21 sat.

image

Igor Zidić

Tonći Plazibat/Cropix

Na predstavljanju će govoriti autor monografije, Igor Zidić, povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina i muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr.sc. Rozana Vojvoda.

U ovoj obimnoj, bogato ilustriranoj monografiji na gotovo 500 stranica Igor Zidić je ponudio novo čitanje opusa Antuna Masle, jednog od možda najzanimljivijih, a nedovoljno valoriziranih dubrovačkih/hrvatskih modernih umjetnika. Kroz zavidnu količinu komparativnog materijala i široki kontekst koji uključuje i sociološke i filozofske aspekte, autor monografije problematizira Maslino djelo u odnosu na hrvatsku i europsku likovnu figuraciju; ekspresionizam, neoprimitivističke težnje, art brut, različite antiakademske opcije, ali i svojevrsni novi lirizam.

image


 

Tonći Plazibat/Cropix

U monografiji se mogu pronaći sve umjetnine koje su bile izložene na velikoj retrospektivnoj izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik koja je bila priređena povodom stogodišnjice rođenja slikara, ali i brojne druge, iz obiteljskog vlasništva, različitih privatnih zbirki, te iz mnogobrojnih muzejskih i galerijskih institucija primjerice Galerije umjetnina u Splitu, Moderne galerije u Zagrebu, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Narodnog muzeja u Zadru, Gradskog muzeja u Rovinju… Suradnica autora monografije je Anabel Zanze, a ostali suradnici na monografiji su Ivana Majer i Rozana Vojvoda, dok su za fotografije zaslužni Miho Skvrce, Goran Vranić i drugi. Za oblikovanje monografije zaslužan je studio Bahrach & Krištofić, a tiskana je u Tiskari Zelina d.d.

24. rujan 2023 23:27