StoryEditorOCM
KulturaRATNA POEZIJA |

NOVA ZBIRKA STANKA KRNJIĆA "Ratište riječi" je knjiga o svima ratovima, a ratovi uvijek pokreću lavinu misli, dobar dio njih se pretoči u riječi!

Piše Bruno Lucić
18. svibnja 2020. - 11:33
Župski ’stomatolog po struci i pjesnik po sudbini’ Stanko Krnjić objavio je novu zbirku pjesama ”Ratište riječi”. Godine 2001. izašla je zbirka ”Korijeni”, 2012. uslijedila je zbirka ”Zrak poprskan narančnom”, 2016. ”Kroničar svega”, ”Mrvice za Lazara” 2017. te 2019. ”Sto i jedna mala pjesma” za koju je lani dobio Nagradu „Dragutin Tadijanović“ koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a vijest je to koja je posebno odjeknula u dubrovačkim pjesničkim i književnim krugovima. Krnjić je otkrio o čemu je riječ u novoj zbirci.

- Knjiga poezije Ratište riječi nastala je u relativno kratkom vremenskom periodu, mogu čak reći rekordnom. Od prve ideje do kompletiranja cijele knjige prošlo je nešto manje od pola godine, izuzev jedne već otprije objavljene pjesme koju sam stavio i u ovu knjigu, a zbog toga jer svojom tematikom zaista ovdje i pripada. Knjiga se sastoji od pedesetek pjesama podjeljenih u četiri dijela i predstavljaju jedan logičan redoslijed zbivanja u određenim životnim okolnostima. Naime, ovdje je riječ o ratnoj poeziji, poeziji s ratišta. Cijela knjiga je posvećena samo toj tematici. Kroz oči, ustvari kroz sva osjetila jednog običnog malog čovjeka progovara se o prilikama i neprilikama na ratištu, o svemu onome što donosi takav život u tim posebnim životnim okolnostima, te kako one djeluju na samog čovjeka, ističe Krnjić.

No, nastavlja sugovornik s objašnjenjem naslova.

- Zašto Ratište riječi? Naslov ima višestruko značenje. Možemo ga čitati kao ratište riječi. Mjesto gdje ratuju riječi, mjesto prvih sukoba jer svaki fizički rat ustvari počinje ratovanjem riječima, ali ratovi i završavaju ratovanjem riječima, doduše u nekom drugačijem obliku, ali riječi su te koje sklapaju sporazume i obilježavaju kraj rata. Nadalje, naslov možemo čitati i kao Rat ište riječi. O ratovima se pričalo i pisalo i tako će biti i ubuduće, jer svaki rat ostaje zabilježen, a opet su riječi te koje objašnjavaju što je bilo, kako je bilo. Ili možda označavaju slijed događaja kako pobjednik želi da budu posloženi u većini slučajeva. Na kraju, naslov se može sagledati i kao Ratište, riječi. Nije nužnu da riječi zamru kad krenu ratovi, nije uvijek nužno da muze zašute. Ratovi uvijek pokreću lavinu misli, dobar dio njih se pretoči u riječi. Mogu čak reći da u ratnim prilikama ljudi više promišljaju i govore nego u doba mira, doba neke letargije. Neprilike su uvijek tražile dodatni fond riječi, pa je tako i u ratno vrijeme. Prema tome, naslov je u ovom slučaju poprilično zahvalan za maštovita tumačenja, napominje Krnjić te dodaje:

image
Stomatolog i pjesnik Stanko Krnjić
Igor Brautović


- Kao što sam već rekao, ključna tematika u ovoj knjizi je rat, ali često sagledan iz manje korištenog kuta gledanja. Ovdje progovara jedan običan čovjek, koji, na samom početku rata kreće u taj rat, pun entuzijazma, pun ljubavi za svoj dom, međutim zbog vremena provedenog u takvim okolnostima on sve više biva načet, oštećen u svojoj strukturi, ne toliko fizički koliko psihički te na kraju sam sebi postaje netko neprepoznatljiv. Budući sam i sam bio sudionik Domovinskog rata i jedan dio života ostavio na ratištu nagledavši se svega i svačega, nije mi bilo teškom zaroniti u glavu jednog takvog čovjeka i riječima opisati sve to što on vidi i proživljava. Ovo je knjiga ustvari o svim ratovima, može se primijeniti na bilo koji rat. Knjiga je to o Domovinskom, ali i o svakom drugom ratu, kako u svom pogovoru kaže akademik Paljetak, jer izrijekom se nigdje ne spominje Domovinski rat, iako mi je on bio misao vodilja. Koliko je god tematika ratna, u nekim svojim segmentima knjigu možemo promatrati i kao antiratnu. Svjestan nužnosti obrane svoga, taj ratnik u isto vrijeme postaje svjestan da i na drugoj strani postoje pojedinci koji su protivno svojoj volji uvedeni u taj krvavi sukob, čak neke i poznaje pa je cijelo vrijeme svjestan da bi se drugačije jedan prema drugom ponašali u drugim životnim okolnostima. On nema želju za ratovanjem kao takvim, njegova želja je usmjerena na obranu svoga u ratu, što je jasna distanca od nekog tko ratuje jer tako gleda na život, poručuje stomatolog i pjesnik.

Naglašava Krnjić na kraju kako je rukopis ove knjige osvojio drugu nagradu Pasionske baštine za 2019. godinu.

Također, knjiga je tiskana uz potporu Ministarstva kulture RH, a u nakladi Matice hrvatske Ogranak Podstrana i Nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Predstavljanje knjige održat će se čim to prilike dopuste.
27. travanj 2024 02:32