StoryEditorOCM
KulturaŠTO ĆE GLEDATI PUBLIKA   

Nova kazališna sezona donosi Držića i Paljetka, ali i jednu opernu predstavu: ansambl KMD-a bogatiji za novog člana, a jedan glumac napustio teatar

Piše Bruno Lucić
10. rujna 2024. - 13:48

U Kazalištu Marina Držića održana je konferencija za medije povodom početka nove kazališne sezone. Glasnogovorniku teatra, Nikši Sentiću, pridružio se i ravnatelj Paolo Tišljarić.

- Čast nam je da već ovaj tjedan otvaramo našu sezonu s gostovanjem Gradskog kazališta Gavella s predstavom "Krivi Billy s Inishmaana" u režiji Dražena Ferenčine. Naša blagajna od danas radi tako da pozivamo sve građane koje zanima naslov da dođu i da pogledaju ovu zaista zanimljivu predstavu koja je nastala u koprodukciji s Kazalištem Virovitica. Premijernu sezonu otvara predstava "Haiku iz bolnice", autorski projekt Srđane Šimunović prema tekstovima Luka Paljetka. Zbirka "Haiku iz bolnice" nastala je povodom 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana a nakon nedavne smrti našeg književnog barda Luka Paljetka, Srđana je došla na ideju da napravi ovu monodramu gdje govori cijelu tu zbirku poezije i o svom odnosu s Paljetkom. To je jedna intimistička, zanimljiva predstava koja će izazvati puno emocija u našoj publici. Marina Pejnović već vrijedno sprema "Arkulina". Radi se o jednoj modernoj, mladenačkoj režiji i mislim da će biti iznenađenje za našu publiku. "Arkulin" je rado viđen gost na dubrovačkim pozornicama tako da se posebno veselim ovom naslovu i mislim da će zaintrigirati našu publiku, naveo je ravnatelj KMD-a te nastavio: 

image
Marijan Marinović

- Nakon toga počinjemo s pripremama za Dubrovački zimski festival. Radit ćemo predstavu za djecu i mlade: Tamara Damjanović režirat će poznatu bajku braće Grimm "Cvilidreta", mislim da će ona u blagdanskim danima razveseliti našu najmlađu publiku. Naša predstava "Vidi kako Lokrum pere zube" nastavlja s turnejom po Hrvatskoj. Gostujemo na Festivalu regionalnih kazališta Prolog u Sisku, gostujemo u Splitu u Gradskom kazalištu mladih, a nakon toga u HNK u Osijeku i u Gradskom kazalištu u Požegi. Počeli smo s pripremama već prošle sezone s predstavom "Filantrop" koju će režirati veliki hrvatski redatelj Branko Ivanda u koprodukciji s Teatrom Erato iz Zagreba, a Dario Harjaček, prema tekstovima Davora Mojaša, priprema jednu ‘kolaž-predstavu‘ nastalu prema Davorovim kratkim tekstovima koje je napisao za Hrvatski radio. Najavio bih i obnovu naše predstave "Kraljice" u režiji Livije Pandur koja je napravljena prošle godine, te je iz tehničkih razloga nismo igrali do sada. Pozivamo sve koji nisu uspjeli pogledati predstavu, da dođu sredinom 10. mjeseca... O tome ćemo obavijestiti i škole, predstava je izrazito zanimljiva, prepuna zanimljivih informacija o Shakespeareu, o Shakespeareovim djelima i svemu onome što može zanimati i mlađu publiku, izjavio je Tišljarić.        

U KMD-u će se izvesti i operna predstava "Madam Butterfly" u režiji Marina Blaževića, a u koprodukciji Kazališta Marina Držića i HNK iz Varaždina. Dirigent je Ivan Hut

- Po prvi put KMD ima svoju originalnu opernu produkciju. Redatelj je intendant HNK iz Rijeke. U naslovnoj ulozi Cio-cio-san je Anamarija Knego, jedna od naših najpoznatijih opernih pjevačica, pjevačica sa svjetskih pozornica koja je to odradila nevjerojatno i mislim da će začarati našu, dubrovačku publiku. U predstavi će zasvirati članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra tako da se radi o suradnji među ustanovama u kulturi o kojoj puno pričamo zadnjih godina. Mislim da su naše suradnje s Domom Marina Držića, Umjetničkom galerijom Dubrovnik, Dubrovačkim ljetnim igrama i s Orkestrom dokazale da naše ustanove, kad surađuju, mogu napraviti vrhunske umjetničke projekte, naglasio je Tišljarić.   

image
Marijan Marinović
   

Sentić je najavio kako se nastavlja projekt integralnog kazališta koji provodi udruga Poseban prijatelj i Centar UP2DATE iz Zagreba. Dubrovački teatar je suradnik u projektu pa će izvedba komada "Vidi kako Lokrum pere zube" 9. listopada biti prilagođena za osobe s invaliditetom. Grad Dubrovnik je financijski podržao projekt, a nije ovo prvi put da se projekt realizira u KMD-u, lani je za osobe s posebnim potrebama bila prilagođeno prikazana predstava "Krijesnice". Koncem rujna, točnije 27., gostuje Teatar Rugantino s predstavom "Slučajni susret u sex shopu" u režiji Saše Broz.  

U KMD-u su bili raspisani natječaji za radna mjesta majstor stolar i tapetar, garderobijer i tehničar pozornice te će Tišljarić ovih dana s kandidatima napraviti intervju. Novost u teatru je i kako je novi član ansambla postao Antonio Agostini

image

Antonio Agostini i Marjan Nejašmić Banić u "Kafetariji"

Marko Ercegović/

- S nama je već nekoliko mjeseci. Na preporuku svojih profesora, Renea Medvešeka i Dore Ruždjak Podolski, kod kojih je diplomirao, postao je član našeg ansambla. Inače, naša ga je publika mogla gledati u predstavi "Ana Karenjina" koja je gostovala prije nekih godinu i pol dana na našoj Velikoj sceni u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala. Radi se o izuzetno talentiranoj i zanimljivoj osobi, nadam se da će mu s nama biti dobro i da će ovdje moći napraviti svoje prve velike kazališne korake. U tijeku je natječaj, tražimo još jednog novog člana ansambla. Zdeslav Čotić od ove se sezone pridružio Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, njihovom ansamblu. U tijeku je natječaj odnosno audicija i tražimo još jednog muškog člana ansambla. Zgodno je na početku kazališne godine spomenuti da provodimo drugu fazu projekta obnove naših prostorija za gledalište. Lani su obnovljeni zidovi, uklonjena je stara, neadekvatna žbuka, a prema naputcima Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, stavljena je nova. Ove godine mijenjamo stropne obloge i poboljšavamo uvjete tu u ovim prostorijama za gledalište. Već ćete u petak moći vidjeti promjene... Također, zamijenjena je i rasvjeta. Mislim da će sve to doprinijeti tome da se naša publika ugodnije osjeća, zaključio je ravnatelj teatra. 

         

10. rujan 2024 14:37