StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA GRAD

Nikola Nino Dubčić otvorio izložbu ‘Promatranje‘: Tema mojih slika je arhitektura. Svi ćemo nestati, ali će ostati duša ovih građevina, svojim radovima podsjećam da su još tu!

Piše Bruno Lucić
5. lipnja 2023. - 22:13

Dubrovački slikar Nikola Nino Dubčić u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorio je izložbu "Promatranje". Uvodno je glasnogovornica Dubrovačkih knjižnica Andrea Oberan u ime organizatora pozdravila je okupljene, rekavši kako je Dubčić član Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (DULU). Potom je više o samoj izložbi rekao povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji je inače autor predgovora kataloga. Napomenuo je kako je prizemlje Narodne knjižnica postalo prepoznatljivo mjesto dubrovačkog likovnog trenutka.

image

Nikola Nino Dubčić, Ivan Viđen i Andrea Oberan

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Ovdje pred nama izložena platna naslovljena su kao "Promatranje" i doista jest promatranje. Radi se o platnima prepoznatljivima na prvi pogled zbog svojih motiva, ali i radi svojih gradbenih sredstava, to je, naravno, dubrovački kolorizam i sasvim je očekivano da netko tko oko sebe promatra naš krajolik i naš Grad mora početi i završiti u kolorizmu. Prepoznatljivost nije samo u tome, nego je prepoznatljivost u tom zarobljenom, mirnom kadru šetnje... Naime, moj je dojam kao da su ova platna i kadrovi uhvaćeni u nekakvom lijepom zimskom danu ili ljetnoj šetnji u predvečerje i to je ono čime se svi možemo poistovjetiti. Moje pitanje koje sam postavio samom sebi bilo je: bi li ova platna mirnog promatranja, kadrovi uhvaćenih ulica, šetnica, kuća, đardina imala isto značenje nekome tko nije iz Dubrovnika, nekome tko možda nije, poput nas, doživio te divne šetnje?! Moje mišljenje je da bi i da je upravo to kvaliteta ovdje izloženih slika. Nekome tko nema ovaj naš lokalni kontekst - ni koloristički, ni ambijentalni – ova platna bi također prenijela tu jednu poruku tog mirnog promatranja. Dakle, mislim da je jasno da gospar Dubčić i mnogi drugi članovi DULU-a stalno rade i napreduju, samo mogu reći da mu čestitam na još jednoj izložbi i nadam se da će nastaviti raditi, te dalje šetati i promatrati, poručio je Viđen.

image

Dubrovnik 1, akril

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image

Stari dvori, detalj, akril

Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

Obratio se brojnoj publici i autor.

- Radove sam napravio u zadnjih, otprilike, godinu dana. Odavno nisam izlagao u mojem gradu, a bila mi je želja da vide moja djela i da me ne zaborave. Nadam se da će se publici svidjeti moji radovi. Izložene su slike na temu arhitekture, Dubrovnik je dokazan kao grad arhitekture, ali ne samo Dubrovnik kao Dubrovnik, nego i okolica Dubrovnika. Mislim da sam pogodio dušu i da svaka ova građevina živi vječno. Svi ćemo mi generacijama nestati, ali će ostati duša ovih građevina i to je lijepo. Kad čovjek suživi s kamenom, to je nešto najljepše, vidi i crveno, i zeleno, i plavo, i žuto i to je ono lijepo. Pošto postoji nostalgija, volim one trenutke koji su ljudi zaboravili, s ovim radovima podsjećam da su još tu, da su te građevine žive, da prolazimo pokraj njih, a ne vidimo ih, nažalost. Zadnji put sam samostalno u Dubrovniku izlagao prije 10, 12 godina, a inače svake godine izlažem u Orebiću, rekao je Dubčić te otkrio zašto je nastala tako duga pauza između izložbi u gradu:

image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice
image
Vedran Levi/Dubrovačke knjižnice

- Nažalost, moram reći da u Dubrovniku nema sluha za adekvatan prostor gdje bi umjetnici mogli izlagati..., istaknuo je slikar koji je zahvalio okupljenima što su došli i uveličali mu trenutak otvorenja izložbe, zahvalio je Dubrovačkim knjižnicama i svim kolegama, prijateljima i poznanicima koji su ga poticali i pomogli mu na bilo koji način.    

Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja. 

24. travanj 2024 05:50