StoryEditorOCM
KulturaTREĆA TRIBINA U SKLOPU "MJESECA HRVATSKOG JEZIKA"

NIKA LASIĆ Glumci u teatru čuvaju jezično blago, a Dubrovnik kao grad kulture ne smije izgubiti kazalište!

Piše PSD.
9. ožujka 2018. - 00:00

U Saloči od zrcala održana je treća tribina u sklopu obilježavanja "Mjeseca hrvatskog jezika", a ovog je puta moderatorici na pitanja na temu "Jezik i kazalište" odgovarala glumica te članica ansambla Kazališta Marina Držića Nika Lasić.

Bakija je naglasila kako je nakon gosta novinara red došao na još jednog jezičnog praktičara. Lasić je naglasila kako glumci u kazalištu čuvaju jezično blago. "Da nije jezika ne bi bilo ni kazališta, da nije jezika ne bi bilo ni društva" navela je Lasić. "Jezik je naš identitet" dodala je Lasić rekavši da se, bez obzira što je po majci Varaždinka, nikada neće odreći dubrovačkog govora bez obzira na sve. Posebnu je važnost dala ulozi lektora koji nažalost nisu prisutni, a pročitala i ulomak iz djela "Balade Petrice Kerempuha" ukazujući tako na jedinstvenost kajkavskog dijalekta.

- Riječ u kazalištu znači sve, ali ne smijemo zanemariti ni pokrete, kostimografiju, svjetlo... Osjećam da izumiremo, a Dubrovnik je grad kulture i ne smije izgubiti kazalište, kazala je Lasić komentirajući stanje u kulturi, rezove i najave zatvaranja kazališta.

Izrazila je žaljenje što predstave KMD-a ostaju u Dubrovniku i ne idu na gostovanja po Hrvatskoj. Između filma i kazališta preferira kazalište.

Kao posebni gosti i uvod u tribinu nastupili su članovi Dramske skupine mentorice Gordane Rokolj, učenici 3.a i 7.a razreda OŠ Lapad, s igrokazom „Vilinska spilja“. bLu

02. svibanj 2024 02:27