StoryEditorOCM
KulturaISPRED KATEDRALE |

NEBO SE SMILOVALO Svečanim koncertom i bez kapi kiše zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre

Piše bruno lucić
25. kolovoza 2021. - 23:56

Završnim koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Ivana Repušića uz nastup njemačke sopranistice Dijane Damrau, francuskog basa Nicolasa Testéa, te mladog hrvatskog tenora Roka Radovana ispred Katedrale zatvorene su 72. Dubrovačke ljetne igre.

Na repertoaru su bila djela Wagnera, Straussa, Puccinija, Donizettija, Gounoda i Bellinija. Uz predigru 3. čina opere Lohengrin Richarda Wagnera započela je večer. Nakon toga, a prije Wagnerove Dalandove arije „Mögst du, mein Kind“ iz Ukletog Holandeza, uslijedile su dvije skladbe Richarda Straussa – serenada Ständchen, te raskošna uspavanka Wiegenlied.

Njemačke skladatelje zamijenili su zatim talijanski – prvo Giacomo Puccini s intermezzom iz 3. čina opere Manon Lescaut te arija Sì. Mi 2 chiamano Mimì iz opere La Bohème, a zatim i duet Caro elisir iz Ljubavnog napitka Gaetana Donizettija. Uslijedio je i valcer iz opere Faust Charlesa Gounoda, kao i arija Solimana Sous les pieds d'une femme iz njegove opere Kraljica od Sabe te arija Romea L'amour! L'amour! iz opere Romeo i Julija. Program je zaokružila opera Norma Vincenza Bellinija. Solisti su publici pružili i glazbeni dodatak. 

U aranžmanu pomoćnika za dramski program, Tomislava Fačinija, svi su solisti na kraju zajedno izveli "La musicu di notte" kao poseban dar publici.

Dio je to kratke ceremonije kojom su i službeno biti zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre, a u kojoj su sudjelovali umjetnici Gloria Dubelj, Romano Nikolić, Nikša Butijer, Marija Grazio, Maro Martinović, Branimir Vidić Flika, Doris Šarić-Kukuljica i Eva Šulić.  

U 47 festivalskih dana od 10. srpnja do 25. kolovoza, izvedeno je 76 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija Grada. Zbog relaksiranijih mjera, prodaja ulaznica narasla na 820 tisuća kuna što je 60 posto više nego lani. Uz tradicionalnu potporu sponzora, Ministarstva kulture i medija, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske i Kreativne Europe proračun 72. Igara u konačnici iznosi 8,2 milijuna kuna od čega je više od 35 posto sredstava ostvareno na tržištu.

19. travanj 2024 13:42