StoryEditorOCM
KulturaIzložba dubrovačkih primjenjenih i amaterskih umjetnika

Najbitniji je talenat i rad. Imamo dosta pomoraca koji su za vrijeme navegavanja crtali, a tu su i domaćice koje su se okušale u umjetnosti

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
2. ožujka 2022. - 21:27

Udruženje likovnih i primijenjenih umjetnika Dubrovnik u utorak, 1. ožujka u Sponzi je otvorila svoju 183. izložbu po redu, nazvanu 'Pogled na 2021.', u kojoj sudjeluje 50-tak članova udruge. Posjetitelji je mogu pogledati od srijede, 2. ožujka do ponedjeljka, 14. ožujka 2022.

– Naši su umjetnici i samostalni – oni kojima je to jedino zanimanje i nisu u radnom odnosu, i nesamostalni – oni koji su u radnom odnosu i bave se umjetnošću, kao neki naši članovi koji su završili akademiju i pošli raditi u školu – kaže predsjednica ULIPUD-a Ana Bašić, koja je i sama završila akademiju, ali je samostalna umjetnica.  

image
Dio članova dubrovačkog ULIPUD
Ulipud

– Ova naša izložba nije osvrt na društveno-politička i socijalna pitanja, već osvrt na situaciju u 2021. i kako je ona utjecala na same umjetnike. Neki su iz jednog pravca krenuli u drugi, kod drugih se očitovala razlika u linijama, boji, tematici... Doživjeli su neke promjene u radu. Godinu 2021. doživjeli su manje-više kao i ostali građani, samo što se umjetnici deklariraju na svoj umjetnički način. Nitko se od njih ne slaže s covid potvrdama, ostavili su na volju i izbor ljudima žele li se cijepiti, ne rade razliku među ljudima – kazuje Ana Bašić, koja je čak triput preboljela koronu. Imala je, kaže, neke posljedice, a zadnji put ju je preboljela najlakše. Koronu je više puta dobila u razmaku od 6 do 7 mjeseci.  

Predsjednica ULIPUD-a ističe da svatko može izraziti želju za postati njihovim članom, ali prije toga treba komisiji donijeti na uvid pet svojih radova. Svi sudjeluju na izložbama, druženjima, likovnim radionicama, koje zadnjih dvije godine nisu održavalli jer su morali nositi maske u zatvorenim prostorima, dodaje.

image
U atriju palače Sponza otovorena je izložba dubrovačkih umjetnika amatera
Božo Radić/cropix

– Najbitniji je talenat i rad. Imamo dosta pomoraca koji su za vrijeme navegavanja puno crtali i pisali, tu su i domaćice koje su se u kasnijim godinama okušale u umjetnosti jer zbog djece i unučadi prije nisu ni mogle. Možda bi im život bio drugačiji i postali bi umjetnici da nije u pitanju bila socijalna i ekonomska pozadina, ustvari nesiguran život umjetnika. Čovjek se teško odlučuje živjeti od svoga rada jer je to neizvjesno. Kako mi ovdje dosta ovisimo o turizmu, kad ga nije bilo, pala je i prodaja slika i nakita koji rade razni umjetnici. Na sve je to utjecalo, pa i na umjetnost, koja je isto vezana za turizam – naglašava naša sugovornica.

ULIPUD je osnovan u Dubrovniku 1971. godine. Tada su članovi bili samo muškarci, podsjeća Ana. Počeli su uključivati svoje supruge i sestre koje su imale umjetnički talent, pa su za Dan žena 1974. počele izlagati i žene. Danas je u udruzi više žena nego muškaraca, s osmijehom će.

image
U atriju palače Sponza otovorena je izložba dubrovačkih umjetnika amatera
Božo Radić/cropix

Udruga okuplja samostalne i nesamostalne umjetnike, akademski i neakademski obrazovane, zato što je likovnost odraz talenta i velikog rada. U svojih 51. godinu djelovanja u javno-kulturno-društvenom okruženju ostvario je do danas 183 izložbe, sudjelovao na brojnim humanitarnim akcijama i kolonijama, te je za svoj rad dobio niz zahvalnica i priznanja. Broj članova se stalno mijenja, zadnjih godina je u laganom padu. Nedavno su primili dva-tri nova člana, a neki su ostali u Austriji jer nisu cijepljeni pa su morali, dodaje Ana.

Izložba u Sponzi samo je dijelom prodajna jer neki umjetnici prodaju, a neki ne prodaju svoja djela. To je ostavljeno njima na volju, zaključila je Bašić. Ulaz je slobodan.

02. svibanj 2024 23:34