StoryEditorOCM
KulturaPočinje nova sezona

Najava 74. Dubrovačkih ljetnih igara: Na scenu se vraća Shakespeare, u atriju Kneževa dvora nastupa karizmatični Andras Schiff, gostuje balet ‘Veliki Gatsby‘...

Piše DV
30. lipnja 2023. - 13:57

Gotovo 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa, koji će se od 10. srpnja do 25. kolovoza izvesti na različitim ambijentalnim lokacijama grada u sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara, predstavile su na današnjoj konferenciji za medije održanoj u atriju palače Sponza, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, uz podršku gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića i pročelnice UO za poslove Župana i Županijske skupštine Žakline Marević.

image

Najavna konferencija ususret novoj sezoni Igara

Dlji/

Intendantica Dora Ruždjak Podolski u najavi svoje posljednje, šeste sezone na čelnoj poziciji umjetničkog vodstva najstarijeg hrvatskog festivala, istaknula je da je ponosna na jako kvalitetan program 74. Igara te kazala da su vlastita produkcija i ambijentalnost i dalje nezaobilazna okosnica dramskog programa koji ove godine donosi čak četiri premijerna naslova od čega su tri koprodukcije, dok je glazbeni program vrlo bogat i raznolik. „Nešto najljepše što se dogodilo ove godine je da je program sačinjen pravom ljudskom sinergijom na način da nakon 5 i pol godina, uskoro će biti punih šest, mogu reći da festival čine ljudi“, zaključila je Dora Ruždjak Podolski.

image

Dora Ruždjak Podolski

Dlji/

Ceremoniju ovogodišnjeg svečanog otvaranja, režirat će pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, prema scenariju koji potpisuje s dramskom umjetnicom Natašom Dangubić. Prva ovoljetna dramska premijera Vidi kako Lokrum pere zube, nastala prema istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović u režiji Paola Tišljarića, koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, dok je drugi premijerni naslov Na tri kralja ili kako hoćete Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog, nastao prema motivima istoimene komedije W. Shakespearea, koprodukcija sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

Monodrama Maske redatelja i glumca Dražena Šivaka koprodukcija je s Umjetničkom organizacijom Grupa, a posljednja dramska premijera Sjetne žene raguzejske autorski je projekt intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Na radost najmlađe publike, i ovog ljeta na programu je glazbeno-scensko djelo za djecu Čudesna šuma, nastalo prema istoimenom romanu Sunčane Škrinjarić, u režiji Lee Anastazije Fleger, uz glazbu Frana Đurovića, a pod ravnanjem Matea Narančića, kao i Krvava svadba u režiji Franke Perković Gamulin, Ljubovnici u režiji Aleksandra Švabića te Mara i Kata, autorski projekt Saše Božića ostvaren u suradnji s dramskim umjetnicama Natašom Dangubić i Doris Šarić-Kukuljicom.

image

Najavna konferencija ususret novoj sezoni Igara

Dlji/

Dubrovačka publika imat će priliku uživati i u dva hvaljena programska gostovanja - Velom mistu u režiji Marine Pejnović i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija i Velikom Gatsbyju u koreografiji i režiji Lea Mujića te izvedbi baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta Split.

U sklopu ovogodišnjeg glazbenog programa održat će se 20 koncerata, otvorit će ga jedan od najboljih svjetskih pijanista, karizmatični Andras Schiff 13. srpnja koncertom u atriju Kneževa dvora, a uslijedit će nastup jedne od najpopularnijih pjevačica fado glazbe, Marize na taraci tvrđave Revelin. Njemačko-francuski violončelist Nicolas Altstaedt jedan je od najtraženijih i najsvestranijih glazbenika današnjice, a na 74. Igrama održat će dvije izvedbe u atriju Kneževa dvora, gdje će nastupiti i jedan od najreprezentativnijih predstavnika mlađe generacije ruskih dirigenata Maxim Emelyanychev s izuzetnim ruskim violinistom Aylenom Pritchinom, kao i nizozemska Camerata Kraljevskog Concertgebouw orkestra te Komorni orkestar Mendelssohn s kojim će nastupiti mađarski violinist Kristóf Baráti, prepoznat diljem svijeta kao glazbenik izvanredne kvalitete s ogromnim izražajnim rasponom i besprijekornom tehnikom.

Među vrsnim hrvatskim glazbenicima svjetskog glasa ističu se pijanistica Martina Filjak uz koju će nastupiti njemački violončelist Eckart Runge i saksofonist Gordan Tudor, dok će program Opera gala za sam kraja festivala okupiti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija te soliste sopranisticu Dariju Auguštan, kontratenora Franka Klisovića, tenora Roka Radovana i baritona Leona Košavića.

image

Ivana Medo Bogdanović

Dlji/

Ovogodišnji festivalski pretprogram počinje 7. srpnja prezentacijom suvremenog cirkusa i ulične umjetnosti, umjetničke forme koja je trenutno u velikom razvoju u Hrvatskoj i Europi i kojoj festival želi dati posebnu vidljivost. Raznovrsnim izvedbama uličnih performansa, akrobacija, plesa na svili, klaunerije i teatra objekta koje će se odvijati na različitim gradskim lokacijama, publici svih naraštaja približit će jedinstveno iskustvo cirkuske umjetnosti.

„Planirani budžet 74. Dubrovačkih ljetnih igara iznosi 1.736.796 EUR, što je čak 30 posto više od prošlogodišnje realizacije. Zahvala za ovo povećanje ide prvenstveno Gradu Dubrovniku koji i na ovaj način potvrđuje značaj organizacije i produkcije najvećeg nacionalnog festivala, ali i našim dugogodišnjim vjernim sponzorima i donatorima, izvijestila je Ivana Bogdanović.

 

03. svibanj 2024 08:02