StoryEditorOCM
KulturaSLUŽBENO JE

Nagrade hrvatskog glumišta: Među nominiranima su Nikola Baće, Gloria Dubelj, Ivana Gulin i Maro Martinović. Ivici Kunčeviću ide posebna nagrada

Piše Dv
11. studenog 2021. - 17:19

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2021. 

U kategoriji sporedne muške uloge nominiran je Maro Martinović za ulogu Dživa Gundulića u predstavi “Glava lava“ Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić.

Također, u kategoriji sporedne muške uloge nominiran je i Dubrovčanin Nikola Baće i to za ulogu u predstavi "ZAGREB 2020" autorskom projektu Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Dramska umjetnica i članica ansambla Kazališta Marina Držića Ivana Gulin nominirana je u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu - Stelle u predstavi "Tramvaj zvan žudnja" autora Tennesseea Williamsa u režiji Paola Tišljarića i produkciji KMD-a.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame nominirana je Gloria Dubelj za ulogu Kate, također u predstavi “Glava lava”.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirana je Marijana Fumić za adaptaciju romana “Glava lava” Ivana Salečića i za dramaturgiju istoimene predstave, premijerno izvedene u kolovozu ove godine na igralištu ispod Minčete u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

Za najbolju predstavu u cjelini nominirana je predstava "Škrtac" J. B. P. Molièrea u režiji aktualne intendantice Dubrovačkih ljetnih igara Dore Ruždjak Podolski i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreb, za najbolje redateljsko ostvarenje za istu je predstavu nominirana Dora Ruždjak Podolski.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje nomoniran je Ivo Lipanović za dirigiranje opere "Lombardijci" Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića (koji se inače može pohvaliti s pet nominacija - za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju scenu, za najbolje kostime) i produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu za 66. Splitsko ljeto.

Kazališnom redatelju i bivšem ravnatelju dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, Ivici Kunčeviću, Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Žiri za dramu dodjeljuje nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje.

Nagrade hrvatskog glumišta bit će dodijeljene 24. studenog.

23. travanj 2024 11:05