StoryEditorOCM
KulturaZanimljivost

Na ulazu u sakristiju iz crkve Male braće nalazi se ormar po nacrtu akademskog slikara fra Vinka Fugošića. Evo iz koje godine datira vrijedna ostavština

Piše dv
14. veljače 2022. - 08:51

Na ulazu u sakristiju iz crkve Male braće, na desnu stranu, ormar je dimenzija visine 270, širine 320 i dubine 30 cm, s dva izbačena dijela pri podu na obje strane, visine 117, širine 108 i dubine 57 cm. Ormar je po nacrtu akademskog slikara fra Vinka Fugošića 1964. izradio Nikola Ljuban. Ormar je izgledom prilagođen starim ormarima. Na vrhu mu je intarzirani natpis „DILEXI DECOREM DOMUS TUAE“ (Ljubio sam ljepotu tvoje kuće). Na ormaru je na jednoj od dvije srednje plohe intarziran lik sv. Jeronima, a na drugoj lik sv. Nikole Tavelića, koji u to vrijeme još nije bio proglašen svetim. Kao modeli fra Vinku su poslužili, tada mladi teolozi, fra Pijo Pejić (gledajući ispred ormara, na lijevo) i fra Rafael Romić (na desno). Iste modele koristio je Fugošić za poliptih u franjevačkom samostanu na Košljunu, na oltarnoj pali u nekadašnjoj zimskoj kapelici. Na središnjoj slici tog poliptiha prikazana je Gospa s djetetom Isusom (s potpisom: „O Vinko Fugošić, Kopir Zadar, 15. IV. 1955.). Na lijevoj strani je sv. Franjo Asiški (s potpisom O:V.F. Zadar, 6.VII. 1955.), a na desnoj sv. Jeronim (s istim potpisom kao i na lijevoj slici). Za središnju sliku, Bogorodicu s Djetetom, tempera na drvu, dim. 110x62 cm Fugošić je kopirao sliku iz Franjevačkog samostana u Zadru, a prema Igoru Fiskoviću djelo je to Ivana Petrova iz Milana ili Dujma Vuškovića iz Splita(?), sredina 15. stoljeća.

Drvena četiri kapitela na novom ormaru u dubrovačkoj sakristiji napravljena su po uzoru na kapitele na starim ormarima. Gore na lijevoj strani u krugu intarziran je stari hrvatski grb, a na desnoj strani u sličnom krugu zapisana je godina nastanka. Iako se zna ime umjetnika, natpis: „C۰C 1964 V Č۰“ uzrokovao je neke nejasnoće. Njih je riješio sam autor fra Vinko Fugošić u jednom svom radu u kojem je donio natpis onako kako je on trebao izgledati: „G. G. 1964. Uč.“, što znači „Godine Gospodnje 1964. učinjeno“.

Na mjestu gdje je sada ovaj ormar jedno je vrijeme stajao mali badijski ormar, a on je sada u prostoru crkve iza zvonika.

02. svibanj 2024 17:12