StoryEditorOCM
KulturaZA ‘LIBROFILE‘ |

NA TARACI LJETNIKOVCA BETTERA U MLINIMA Danas i sutra Župljanin Vedran Mezei predstavlja novu knjigu "Treći ključ", razmišlja se i o trećem terminu

Piše Anđelka Kelava
10. listopada 2020. - 09:24
Ovog vikenda na taraci ljetnikovca Bettera u Mlinima održat će se predavanje pod nazivom „Tajne stare kuće u Beterini“. Događaj organiziraju Općina Župa dubrovačka, TZO Župa dubrovačka i Dubrovnik Riviera Hotels. Riječ je o predstavljanju zanimljivog povijesnog lokaliteta te promociji knjige „Treći ključ“ autora Vedrana Mezeija.

Organizatori naglašavaju da su već prvog dana karte za oba događaja podijeljene te da zbog velikog interesa razmišljaju o još jednom datumu promocije. Upravo zbog toga iz Turističke zajednice Župa dubrovačka pozivaju sve zainteresirane da im se jave u njihov ured na adresu Šetalište dr. Franja Tuđmana 7, Mlini, ili telefonski (020/486-254) kako bi se napravile predbilježbe za mogući novi termin.
 

Roman 'Treći ključ'


Na predavanju sudjeluju Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti, Vedran Mezei, autor knjige, Katarina Barović, voditeljica programa, a za glazbeni program zadužen je Lingua Franca.

Roman "Treći ključ" usporedno prati dvije radnje i obje su vezane za Grad i Župu dubrovačku. Veliki dio radnje odvija se u Mlinima, s posebnim naglaskom na ljetnikovac Bettera pa je tako u knjizi predstavljen povijesni prikaz ovog zapostavljenog ladanjskog zdanja.

U povijesnom dijelu romana glavni likovi su svjedoci najtragičnijeg događaja u povijesti Dubrovačke Republike – „Velike trešnje“ iz 1667. godine, dok suvremeni dio donosi priču o dvoje mladih koji kroz svoju kratku ljetnu avanturu otkrivaju zanimljivosti iz dubrovačke povijesti.
 

Oprez na dolasku


Za sve posjetitelje koji dolaze automobilom otvoren je parking hotela Astarea. Od parkinga do ljetnikovca Bettera najjednostavnije je doći pješačkom stazom iza depadansa Studenac te nastaviti gornjim putem do „stare kuće“ (kada dođete u Beterinu nemojte silaziti prvim skalama prema plaži jer je s te strane put do ljetnikovca u lošem stanju).
Predviđeno je da službeni dio programa bude gotov prije noći, ali svakako preporučamo slojevitu odjeću i udobnu obuću.
Događaj je na otvorenom i broj posjetitelja je ograničen na manje od pedeset ljudi pa za vrijeme predavanja nije obavezno nošenje zaštitnih maski za lice. Ipak, svakako se proporučuju starijima i osobama slabijeg zdravstvenog stanja.
19. travanj 2024 10:22